«Ο αγωγός EastMed έχει μήκος 2.000 km, με τα 1.400 km υποθαλάσσια. Οταν θα λειτουργήσουν και οι 2 γραμμές του (βόρεια και νότια γραμμή), θα μεταφέρει συνολικά 21 bcm/έτος. Η διάρκεια ζωής του είναι 50 έτη», γράφει ο καθηγητής Γιάννης Μανιάτης στην «Καθημερινή» Πηγή εικόνας: Γιάννης Μανιάτης / Facebook

Ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια

Ο EastMed αποτελεί σπουδαίο έργο αναβάθμισης της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, αφού αποτελεί τον μοναδικό νέο αγωγό που θα τροφοδοτήσει την Ε.Ε. από μια νέα πηγή (κοιτάσματα Ισραήλ, Κύπρου, πιθανόν Ελλάδας), με μια νέα όδευση από κράτη-μέλη της Ε.Ε. Με επιστολή τους στην Ε.Ε., οκτώ χώρες της περιοχής τονίζουν τη σημασία του αγωγού για την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα της ενεργειακής μετάβασης. Με παρεμφερή όδευση σχεδιάστηκε και αρχίζει να υλοποιείται ο EuroAsia Ιnterconnector.

Γιάννη Μανιάτη / Καθημερινή

Η πορεία του αγωγού EastMed

Χάρτης πορείας του αγωγού EasteMed


Ο αγωγός EastMed έχει μήκος 2.000 km, με τα 1.400 km υποθαλάσσια. Οταν θα λειτουργήσουν και οι 2 γραμμές του (βόρεια και νότια γραμμή), θα μεταφέρει συνολικά 21 bcm/έτος. Η διάρκεια ζωής του είναι 50 έτη. Η κατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 36 μηνών. Θα επιτρέπει τη μεταφορά υδρογόνου και τη συνέργεια με ΑΠΕ, διαθέσιμες κατά μήκος της διαδρομής του. Η επένδυση είναι 5,2 δισ. ευρώ (επικαιροποίηση 2020).

Δείτε τους αποκαλυπτικούς χάρτες και τα διαγράμματα στην έγκυρη πηγή: Η Καθημερινή