Η Fincantieri Marine Group , η ναυπηγική εταιρεία που της έχει απονεμηθεί τα δικαιώματα κατασκευής της πρώτης φρεγάτας Constellation , θα ξεκινήσει την κατασκευή της Constellation φέτος. Εάν η κλάση είναι επιτυχής, περισσότερα από 20 πλοία πρόκειται να κατασκευαστούν, σύμφωνα με το popularmechanics / Πηγή εικόνας: Ficantieri

Χαρακτηριστικά των Φρεγατών κλάσης Constellation FFG:
Εκτόπισμα: 7,291 τόνοι
Μήκος: 151 μέτρα
Φέρουν οπλισμό μεταξύ άλλων εκτοξευτή 32 θέσεων Mark 41 VLS για βλήματα RIM-162 ESSM Block 2 ή RIM-174 Standard ERAM, ενώ εξετάζεται και η τοποθέτηση βλημάτων RIM-66 Standard SM-2 Block 3C.

Αναδημοσιεύουμε από το National Interest:

Ελικόπτερα, drones, πύραυλοι κρούσης πέραν του ορίζοντα, ραντάρ αντιπυραυλικής άμυνας και πυροβόλα όπλα στο κατάστρωμα είναι όλα βασικά στοιχεία του οράματος του Ναυτικού για την αναδυόμενη φρεγάτα κλάσης Constellation. Το νέο πολεμικό πλοίο προορίζεται να καλύψει ένα κενό αποστολής μεταξύ του ελαφρύτερου πολεμικού πλοίου Littoral και πιο βαριά οπλισμένων καταδρομικών και αντιτορπιλικών.

Πηγή: Kris Osborn / National Interest.

«Τα πλοία θα διεξάγουν πόλεμο επιφανείας, ηλεκτρονικό αντιαεροπορικό πόλεμο», δήλωσε ο Capt. Kevin Smith, Διευθυντής Προγράμματος Φρεγάτας στο 2022 Surface Navy Association Symposium. «Με πολλούς τρόπους είναι σαν ένα DDG (Αντιτορπιλικό), απλά δεν έχει όλο το ωφέλιμο φορτίο και όλο τον οπλισμό που θα περίμενε κανείς από ένα DDG. Αυτή είναι μια φρεγάτα.»

Ταυτόχρονα, αυτές οι φρεγάτες θα είναι οπλισμένα και πολεμικά πλοία εξοπλισμένα με πυραύλους Naval Strike over-the-horizon, Rolling Airframe Missiles και πυροβόλο Mk 110 57 χιλιοστών. Το πλοίο θα λειτουργεί με ένα ελικόπτερο MH-60R SeaHawk και drone που υποστηρίζεται από συστήματα Vertical Launch Systems και Variable Depth Sonar για τον ανθυποβρυχιακό αγώνα.

Επί του παρόντος, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει συμβόλαιο για δέκα φρεγάτες τύπου Constellation / Πηγή εικόνας: Ficantieri

Ο Smith περιέγραψε την αποστολή της φρεγάτας ως προσέγγιση πολλαπλών χρήσεων, που σημαίνει ότι μπορεί να εκτελέσει βαριές αποστολές ανοιχτής θάλασσας, αλλά και να καλύψει κρίσιμα κενά αποστολής, όπως επιχειρήσεις συνοδείας.

«Είναι μια ευέλικτη πλατφόρμα πολλαπλών αποστολών και ακριβώς όπως ένα αντιτορπιλικο, θα έχει διπλό σκοπό. Για πράγματα όπως αποστολές συνοδείας για μονάδες υψηλής αξίας, θα αφαιρέσει μεγάλο μέρος του φόρτου εργασίας από τα αντιτορπιλικά και τα καταδρομικά εκεί έξω», είπε ο Smith.

Οι Constellation προορίζονται κυρίως ως υπο-κυνηγοί που λειτουργούν μεμονωμένα ή σε μικρές ομάδες, αλλά ο Craig Hooper της Συμβουλευτικής Ομάδας Themistocles Advisory Group με έδρα την Ουάσιγκτον, μια συμβουλευτική εταιρεία εθνικής ασφάλειας, πιστεύει ότι το Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να τους έκανε «πολύ καλούς» / Πηγή εικόνας: Ficantieri

Οι φρεγάτες κλάσης Constellation είναι επίσης εξοπλισμένες με ραντάρ Aegis, ένα σύστημα βαλλιστικής άμυνας πυραύλων που συνδυάζει ευαίσθητα ραντάρ για την παρακολούθηση απειλών με όπλα ελέγχου πυρός και αναχαίτισης ενσωματωμένο στο πλοίο. Αυτό περιλαμβάνει την ικανότητα άμυνας από αέρα και πυραύλους κρουζ, που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην καταστροφή εχθρικών ελικοπτέρων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αεροσκαφών σταθερών πτερύγων και εισερχόμενων όπλων επίθεσης, όπως πυραύλων κρουζ κατά πλοίων.


Οι φρεγάτες θα λάβουν ένα σύστημα ραντάρ με δυνατότητα Aegis που τώρα ενσωματώνεται σε αεροπλανοφόρα κατηγορίας Ford που ονομάζεται Enterprise Air Surveillance ραντάρ ή A/N SPY 6 v3, ένα ευαίσθητο ραντάρ ανίχνευσης απειλών προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της αποστολής της φρεγάτας. Ως μέρος της οικογένειας ραντάρ SPY 6, το EASR είναι ένα κλιμακωμένο ή προσαρμοσμένο σύστημα, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται την εμβέλεια και την ευαισθησία των συστημάτων SPY 6 v1 που ενσωματώνονται σε καταστροφείς κλάσης Arleigh Burke Flight III.

Πηγή: National Interest