«Η απόκτηση των γαλλικών φρεγατών αντανακλά τη βούλησή μας να εξοπλιστεί ο Ελληνικός Στόλος με υπερσύγχρονες φρεγάτες, που θωρακίζουν την Πατρίδα μας. Ταυτόχρονα όμως ενισχύουν, ακόμα περισσότερο, τη στρατηγική αμυντική σχέση Ελλάδας και Γαλλίας, εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, αλλά και τη διατλαντική συμμαχία», είπε ο ΥΕΘΑ από τα ναυπηγεία της Λωριάν στη Γαλλία
Πηγή εικόνας ΥΠΕΘΑ

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Άτυπης Συναντήσεως των Υπουργών Αμύνης της Ε.Ε., ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός του κ. Φλωράνς Παρλύ πραγματοποίησαν επίσκεψη στα ναυπηγεία του Ομίλου “Naval Group” στη Λωριάν της Γαλλίας, όπου θα ναυπηγηθούν οι φρεγάτες FDI HN “Belh@rra” που θα προμηθευτεί το Πολεμικό Ναυτικό.

Τους Υπουργούς υπεδέχθη ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου κ. Πιέρ Ερίκ Πομμελέ (Pierre Éric Pommellet), ο οποίος τους ξενάγησε στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων και τους ενημέρωσε για τις δραστηριότητες και τις δυνατότητές τους.

Στο πλαίσιο της επισκέψεως, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης απηύθυνε την ακόλουθη ομιλία:

«Κυρίες, Κύριοι,

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά, να ευρίσκομαι σήμερα, εδώ στις εγκαταστάσεις της NAVAL GROUP, στη Λωριάν, όπου πρόκειται να ναυπηγηθούν οι τρεις φρεγάτες “Belharra”, τις οποίες θα προμηθευτεί το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, με δυνατότητα να προμηθευτεί ακόμα μία.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική και θα προσέθετα ιστορική απόφαση, η οποία, όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την υπογραφή της Συμφωνίας για την εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια Ελλάδας και Γαλλίας στο Παρίσι, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η οποία επεκτείνει και εμβαθύνει τη διμερή αμυντική συνεργασία μας, διευρύνοντας παράλληλα τη διάθεση των κρατών μας για αλληλεγγύη, συμπαράταξη και αμοιβαία συνδρομή για να προασπίσουν την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητά τους.

Επιπρόσθετα, η απόκτηση των γαλλικών φρεγατών αντανακλά τη βούλησή μας να εξοπλιστεί ο Ελληνικός Στόλος με υπερσύγχρονες φρεγάτες, που θωρακίζουν την Πατρίδα μας. Ταυτόχρονα όμως ενισχύουν, ακόμα περισσότερο, τη στρατηγική αμυντική σχέση Ελλάδας και Γαλλίας, εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, αλλά και τη διατλαντική συμμαχία.

Οι διαπραγματεύσεις για τις Συμβάσεις προμήθειας και Εν Συνεχεία Υποστήριξης ολοκληρώθηκαν ήδη τον προηγούμενο Δεκέμβριο και πρόκειται να ακολουθήσουν τα επόμενα στάδια που προβλέπονται στην ελληνική νομοθεσία, ώστε οι Συμβάσεις να υπογραφούν το ταχύτερο δυνατό.

Εύχομαι και σας ενθαρρύνω, στο πλαίσιο του προγράμματος κατασκευής των φρεγατών, να επιδιώξετε συνεργασία με τις εταιρείες της ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, συνεργασία η οποία άλλωστε προβλέπεται και στην Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Η προμήθεια των φρεγατών “Belharra”, θα συμβάλλει στην σημαντική αναβάθμιση της μαχητικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων, βασική αποστολή των οποίων είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Πατρίδος μας.

Με την απόκτησή τους η δύναμη πυρός του Πολεμικού Ναυτικού πολλαπλασιάζεται. Τα εξελιγμένα χαρακτηριστικά των “Belharra” και ειδικότερα η μεγάλης εμβέλειας αντιαεροπορική άμυνα, οι επιδόσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου και η ενισχυμένη ικανότητα πολέμου επιφανείας, προσδίδουν δυνατότητα εκτέλεσης πολλαπλών αποστολών σε όλο το φάσμα του ναυτικού πολέμου.

Η προμήθεια των φρεγατών “Belharra” έρχεται να συμπληρώσει την πρόσφατη προμήθεια των δεκαοκτώ αεροσκαφών “Rafale” και την επικείμενη προμήθεια έξι ακόμα, αλλάζοντας σελίδα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες εισέρχονται έτσι σε μία νέα εποχή, που επιβάλλουν οι καιροί και οι απειλές και προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Χώρα μας.

Η πρόσκτηση των φρεγατών αυτών, υπογραμμίζει επίσης την αμέριστη στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα και την αποφασιστικότητά των δύο χωρών μας να ενδυναμώσουμε περαιτέρω την συνεργασία μας για την σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Να υπενθυμίσω στο σημείο αυτό ότι τα πρώτα έξι “Rafale” πρόκειται να προσγειωθούν εντός των προσεχών ημερών στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας, ένα χρόνο μετά την υπογραφή της Συμφωνίας για την απόκτησή τους, για την επίτευξη της οποίας η συνεισφορά της Υπουργού, της κυρίας Παρλύ, ήταν καθοριστική.

Επιπλέον εξελίσσεται η διαδικασία για την επιλογή νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό, όπου η γαλλική κορβέτα “Gowind” αποτελεί πολύ ισχυρή υποψηφιότητα.

Διαχρονικά η Ελλάδα και η Γαλλία, η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν δεσμούς, τους οποίους διαπερνούν κοινές αξίες. Η πίστη στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και ασφαλώς ο σεβασμός και η προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η προμήθεια των φρεγατών “Belharra” ενδυναμώνει, αναβαθμίζει και ισχυροποιεί την κοινή μας πορεία και στρατηγικό όραμα εταιρικής σχέσης, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα ακόμα τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς οι διαδικασίες για ένα τόσο σύνθετο εξοπλιστικό πρόγραμμα προχωρούν υποδειγματικά και με γοργούς ρυθμούς και είμαι βέβαιος ότι θα ολοκληρωθούν πολύ σύντομα.

Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω την “Group Naval” και τον οικοδεσπότη μας, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Πομμελέ, για την οργάνωση της σημερινής επίσκεψης στη Λωριάν και φυσικά την αγαπητή συνάδελφο Υπουργό κ. Φλωράνς Παρλύ.

Θα ήθελα επίσης να ευχηθώ στην κ. Υπουργό επιτυχία στους στόχους και επιδιώξεις της Γαλλικής Προεδρίας, ιδιαίτερα για την Ευρωπαϊκή Άμυνα και την Ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών- Μελών.

Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ασφάλεια επιβάλλει περισσότερο από ποτέ, όπως η Γαλλία αναλάβει ηγετικό ρόλο στον τομέα αυτόν.

Σας ευχαριστώ».

Πηγή: ΥΠΕΘΑ

<<Για μας, η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα και συνεχίζει να τα προστατεύει, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είτε αρέσει σε κάποιους, είτε δεν αρέσει>>, είπε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης κατά την τελετή ορκωμοσίας 95 νέων Λιμενοφυλάκων / Πηγή εικόνας: Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής

Παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναυάρχου Λ.Σ. Θεόδωρου Κλιάρη, πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή ορκωμοσίας 95 νέων Λιμενοφυλάκων της Εκπαιδευτικής Σειράς 2019 – 2020.

«Η στιγμή αυτή είναι ξεχωριστή για τον κάθε έναν από εσάς», είπε ο κ. Πλακιωτάκης, «καθώς εντάσσεστε στο δυναμικό του Σώματος σε μία εποχή που το Λιμενικό αλλάζει, εξελίσσεται, προσαρμόζεται και εκσυγχρονίζεται».

«Δεν είναι τυχαία η προπαγανδιστική προσπάθεια της Τουρκίας, που επιχειρεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα και να παρουσιάσει τους θύτες ως θύματα» πρόσθεσε ο κ. Πλακιωτάκης και συνέχισε: «και είναι πραγματικά λυπηρό το ότι υπάρχουν κάποιοι στην Ελλάδα, που αντί να στηρίξουν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, αντί να συμβάλλουν στην προβολή της αλήθειας, είτε υιοθετούν την προπαγάνδα αυτή, είτε – πάντως- δεν την αντικρούουν».

«Θέλω, λοιπόν, σήμερα», σημείωσε, «να σας βεβαιώσω ότι συνεχίζουμε να ενισχύουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Λιμενικού Σώματος, ότι συνεχίζουμε να στηρίζουμε έμπρακτα τις γυναίκες και τους άνδρες που υπηρετούν σε αυτό, ότι συνεχίζουμε στο δρόμο που χαράξαμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Για μας, η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα και συνεχίζει να τα προστατεύει, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είτε αρέσει σε κάποιους, είτε δεν αρέσει».

«Είμαι βέβαιος», είπε ακόμη ο κ. Πλακιωτάκης, «ότι όχι μόνο θα αγαπήσετε τον χώρο του οποίου αποτελείτε πλέον μέλη, αλλά και θα τον κάνετε τρόπο ζωής, θα τον ενισχύσετε και με τη δράση και τις γνώσεις σας, θα συμβάλλετε στη βελτίωση του και θα τον πάτε μακρύτερα από το σημείο που τον παραλαμβάνετε σήμερα».

Στην τελετή που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, ενώ παρέστησαν επίσης ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Κώστας Κατσαφάδος, ο Α’ Υπαρχηγός του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Ισάκογλου Νικόλαος, ο Β’ Υπαρχηγός του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Αλεξανδράκης Γεώργιος, καθώς και Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Πηγή: Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής