
Από την έκβαση των προσφυγών των περιβαλλοντικών οργανώσεων, από τη βούληση της Total να ζητήσει παράταση στην 3ετή προθεσμία -που λήγει στα τέλη του 2022- για σεισμικές έρευνες στα δύο θαλάσσια οικόπεδα νοτίως και δυτικά της Κρήτης και από την πολιτική βούληση να προχωρήσουν οι έρευνες υδρογονανθράκων, εξαρτάται το αν θα παγώσουν ή θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία οι έρευνες στην Κρήτη μετά τα τέλη του 2022.
Πηγή: Άλκης Καλογήρου / Ημερησία
Κυριότερος παράγοντας η έκβαση της εκδίκασης των προσφυγών των τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΣτΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Φεβρουαρίου, καθώς αν κερδηθούν δεν αφήνουν περιθώριο για νέες παρατάσεις.
Ειδικότερα, οι WWF Ελλάς, Greenpeace και Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» από το 2019 έχουν μπλοκάρει κάθε απόπειρα έρευνας στις δύο περιοχές που ανέλαβε η κοινοπραξία, Νοτιοδυτικά και Δυτικά της Κρήτης.
Οι τρεις οργανώσεις είχαν καταθέσει τον Απρίλιο του 2019 Διοικητική Προσφυγή (σ.σ. Αίτηση Θεραπείας) στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατά της περιβαλλοντικής έγκρισης για το πρόγραμμα εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Κρήτη. Δύο μήνες μετά, τον Ιούνιο του 2019, κατέθεσαν στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ Αίτηση Ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, με την οποία εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το ίδιο πρόγραμμα.
Η Αίτηση Ακύρωσης επρόκειτο αρχικά να συζητηθεί στις 7 Οκτωβρίου 2020. Αναβλήθηκε συνολικά τρεις φορές (και στις 4/11/2020 και στις 6/10/2021) και τώρα έχει οριστεί να εκδικαστεί στις 2 Φεβρουαρίου.
Καθώς εκκρεμεί η εκδίκαση της προσφυγής, η κοινοπραξία των εταιρειών Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ δεν μπορεί να προχωρήσει φέτος στη διενέργεια σεισμικών καταγραφών, όπως προβλεπόταν στη σύμβαση παραχώρησης.