Χάρτης των θαλασσίων οικοπέδων στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης / Πηγή: William Ryan / Πανεπιστήμιο Κολούμπια / Δρ. Ηλίας Κονοφάγος

Σε επ’ αόριστο πάγωμα οδηγούνται οι έρευνες υδρογονανθράκων στα δύο θαλάσσια οικόπεδα νοτίως και δυτικά της Κρήτης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η κοινοπραξία των εταιρειών Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ αποφάσισε να μην προχωρήσει φέτος στη διενέργεια σεισμικών καταγραφών, όπως προβλεπόταν στη σύμβαση παραχώρησης. Συγκεκριμένα, η κοινοπραξία επέδωσε στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων το workplan της στο οποίο δεν περιλαμβάνεται η διενέργεια σεισμικών ερευνών στην Κρήτη, κατά το επίμαχο διάστημα του φετινού χειμώνα.

Του Χάρη Φλουδόπουλου / Πηγή: Capital.gr

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της κοινοπραξίας, οι σεισμικές έρευνες στην Κρήτη επρόκειτο να διενεργηθούν στο πρώτο παράθυρο ευκαιρίας, δηλαδή στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2022.

Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία, βάσει της σύμβασης παραχώρησης, οφείλει να διεξαγάγει τις σεισμικές έρευνες εντός της τριετίας από την υπογραφή της σύμβασης, το 2019. Δηλαδή οι σεισμικές έρευνες θα πρέπει να ξεκινήσουν μέχρι τον Οκτώβριο του 2022.

Ωστόσο, καθώς οι σχετικές δραστηριότητες επιλέγεται να γίνονται στο χρονικό διάστημα από το Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο, προκειμένου να μη διαταραχθεί ο πολλαπλασιασμός των θηλαστικών, είναι σαφές ότι η απόφαση να μη διενεργηθούν το φετινό χειμώνα οι σεισμικές καταγραφές ισοδυναμεί ουσιαστικά με πρόωρο τέλος για τις ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα>>