Πηγή εικόνας: Pinterest

Παντουρκισμός – Κεντρική Ασία – Ένωση τουρκικών Κρατών και οι ισχυρές δυνάμεις της περιοχής.
Η αντίδραση Ρωσίας, Κίνας, Ινδίας και Ιράν στα παντουρκικά σχέδια του Ερντογάν.

Η Τουρκία συζητά έντονα την ιδέα της δημιουργίας παν-τουρκικής στρατιωτικής-πολιτικής συμμαχίας.

Αυτή η προοπτική αναλύεται στο πλαίσιο των δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση με την Αρμενία για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σημειώνει η ρωσική εφημερίδα Московский комсомолец.


Η Αγκυρα στάθηκε στο πλευρό του Μπακού. Αυτό μπορεί να γίνει το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία του λεγόμενου «Στρατού του Τουράν» – του μπλοκ τουρκικών κρατών που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ενιαία δύναμη σε πιθανές στρατιωτικές συγκρούσεις.

Τουρκική επιδίωξη ηγεσίας στα τουρκικά κράτη
Τούρκοι ειδικοί δεν κρύβουν την επιθυμία να ηγηθούν μιας τέτοιας συμμαχίας. Η ιδέα της δημιουργίας του νέου μπλοκ εκτιμήθηκε από στρατιωτικούς ειδικούς.

Η ιδέα του «Μεγάλου Τουράν» ή της ενιαίας πολιτείας όλων των τουρκικών λαών διατυπώθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 19ου αιώνα και έκτοτε αναδεικνύεται τακτικά στο προσκήνιο από πολλούς υποστηρικτές.

Σε διάφορες χρονικές στιγμές προτάθηκε να οικοδομηθεί ενιαία χώρα με βάση την Οθωμανική Αυτοκρατορία, μια ομοσπονδία ή συνομοσπονδία τουρκικών κρατών, ένα οικονομικό μπλοκ παρόμοιο με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ή μια στρατιωτική συμμαχία όπως αυτή του ΝΑΤΟ.

Ιδιαίτερα η ιδέα αυτή έχει αποκτήσει δημοτικότητα στους τούρκους πολιτικούς και ειδικούς κύκλους σε σχέση με τα πρόσφατα γεγονότα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οπως γράφει η Turkiye Gazetesi, ένα τέτοιο μπλοκ δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στις κοινές ασκήσεις των στρατών της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν, που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

Οι ειδικοί πρότειναν να χρησιμοποιηθεί η εμπειρία που αποκτήθηκε και να επεκταθεί στις σχέσεις της Τουρκίας με άλλα τουρκικά κράτη.

Ειδικότερα, σημειώνουν ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλούσι Ακάρ στο Καζακστάν, ανακοινώθηκε επίσημα ότι και οι δύο πλευρές θα ήθελαν να αναπτύξουν κοινές δράσεις στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης και της συνεργασίας στον αμυντικό κλάδο.

Παρόμοιες συμφωνίες ισχύουν μεταξύ Τουρκίας – Ουζμπεκιστάν και άλλων κρατών της Κεντρικής Ασίας.

Οι πιθανοί «σύμμαχοι» της Τουρκίας
Μεταξύ των πιθανών συμμάχων της Τουρκίας στο νέο μπλοκ, πρώτα απ’ όλα, είναι το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και η μη αναγνωρισμένη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Εξετάζεται η συμμετοχή στη συμμαχία του Καζακστάν, του Ουζμπεκιστάν, του Τουρκμενιστάν, του Κιργιστάν και του Τατζικιστάν.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Γιούρι Λιάμιν, η εμφάνιση μιας τέτοιας συμμαχίας είναι απίθανη, κυρίως λόγω των τεταμένων περιφερειακών σχέσεων στην Κεντρική Ασία.

«Πρώτον, είναι πολύ περίεργο να βλέπεις το Τατζικιστάν σε αυτήν τη λίστα. Δεν πρόκειται για τουρκική χώρα. Τόσο οι Τατζίκοι όσο και οι κάτοικοι του Γκόρνο -Μπανταχσάν είναι εθνοτικά και πολιτισμικά πιο κοντά στο Ιράν παρά στους τούρκους γείτονές τους.

Απόσπασμα από την πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δείτε το βίντεο:

Σχόλια στις γεωπολιτικές εξελίξεις με το Γεώργιο Παπασημάκη