Ο NUreddin Yıldız, ένας τζιχαντιστής κληρικός που όπως ισχυρίζεται το Nordic Monitor ριζοσπαστικοποίησε τον δολοφόνο ενός Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία.

Φωτογραφίες που διέρρευσαν από τα εμπιστευτικά αρχεία ενός τουρκικού ιδρύματος που διευθύνει η οικογένεια του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψαν τα τζιχαντιστικά στρατόπεδα του ιδρύματος που στοχεύουν νέους στην Τουρκία και την τουρκική διασπορά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Του Abdullah Bozkurt / Nordic Monitor

Οι φωτογραφίες περιλαμβάνουν νεαρούς άνδρες που ποζάρουν κάτω από ένα πανό των τζιχαντιστών, λαμβάνουν διαλέξεις από κληρικούς και κάνουν μια πινακίδα με το ένα δείκτη να δείχνει προς τα πάνω, παρόμοια με εκείνη των τζιχαντιστών στις ομάδες της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS).

Οι κατασκηνώσεις διοργανώνονται από το Ίδρυμα Νεολαίας της Τουρκίας (Türkiye Gençlik Vakfı, TÜGVA), με επικεφαλής τον 40χρονο γιο του προέδρου Necmettin Bilal Erdoğan. Το ίδρυμα συνεργάζεται στενά με την υπηρεσία κατασκοπείας της Τουρκίας, τον Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών (Milli İstihbarat Teşkilatı, MIT) και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι εικόνες αρχειοθετήθηκαν σε φάκελο με το όνομα «Action Camp» (Aksiyon Kampi) και περιλαμβάνουν 12 φωτογραφίες που αρχειοθετήθηκαν για εσωτερική κυκλοφορία. Υποβλήθηκαν στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι η δραστηριότητα εγκρίθηκε από την ανώτατη διοίκηση του ιδρύματος.

Ένας νεαρός άνδρας που αναβοσβήνει την πινακίδα ραβίας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που χρησιμοποιούσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν σε συγκεντρώσεις. Στέκεται κάτω από ένα πανό που αναφέρει έναν στίχο τζιχάντ από το Κοράνι.

Εκτός από φωτογραφίες, έγγραφα, υπομνήματα και εσωτερικές ανακοινώσεις που διέρρευσαν επίσης από τα αρχεία του ιδρύματος αφηγούνται τις φιλοδοξίες του Τούρκου προέδρου και του γιου του να εκπαιδεύσουν νεαρούς ισλαμιστές να κινητοποιηθούν για πολιτικούς στόχους στην Τουρκία και στο εξωτερικό. Τα περισσότερα από τα έγγραφα που διέρρευσαν φέρουν την υπογραφή του Mahmut Emin Yalçınkaya, γραμματέα του Ismail Emanet, του τότε προέδρου της TÜGVA που τώρα υπηρετεί ως μέλος του Ανώτατου Συμβουλευτικού Συμβουλίου του ιδρύματος. Η αυθεντικότητα των εγγράφων, υπομνημάτων και άλλων υλικών επαληθεύτηκε από τον Enes Eminoğlu, τον σημερινό επικεφαλής της TÜGVA, ο οποίος παραδέχτηκε ότι κάποιος από το εσωτερικό τα διέρρευσε.

Σε πολλές φωτογραφίες, νεαροί άνδρες φωτογραφήθηκαν κάτω από ένα πανό που παρέθεταν ένα στίχο από το Κοράνι που συχνά παρερμηνεύεται από ένοπλους τζιχαντιστές ως δικαιολογία της βίαιης εκστρατείας τους. Ο στίχος 78 από τη Σούρα αλ-Χατζ λέει, «Κάντε τζιχάντ για χάρη του Αλλάχ… Αυτός σας επέλεξε».

Μια άλλη φωτογραφία δείχνει νεαρούς άνδρες γύρω από μια φωτιά με τα δάχτυλά τους να δείχνουν προς τα πάνω στον αέρα. Η τελετή διευθύνεται από έναν γενειοφόρο κληρικό που φοράει σκούφο προσευχής. Μια φωτογραφία δείχνει 30 νεαρούς άνδρες να ακούν μουσουλμάνους κληρικούς σε ένα υπαίθριο κήρυγμα.

Οι κληρικοί κάνουν κηρύγματα στους συμμετέχοντες σε ένα boot camp.
Το Nordic Monitor ανέφερε προηγουμένως ότι ένας από τους κληρικούς που προσκλήθηκαν σε ένα στρατόπεδο της TÜGVA ήταν ο Nurettin (επίσης Nureddin) Yıldız, ένας τζιχαντιστής και αντισημίτης Τούρκος κληρικός που έχει καλέσει για ένοπλη τζιχάντ. Ο Yıldız περιγράφει τη δημοκρατία ως ένα σύστημα για άπιστους και λέει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως μέσο εξαπάτησης για να ανέβει στην εξουσία. Είναι ο άνθρωπος που ριζοσπαστικοποίησε τον νεαρό τζιχαντιστή αστυνομικό που δολοφόνησε τον Ρώσο πρεσβευτή στην Τουρκία Αντρέι Κάρλοφ τον Δεκέμβριο του 2016. Ωστόσο, η κυβέρνηση τον προστάτεψε από τη δίωξη για το ρόλο του ως βοηθού στη δολοφονία.

Ο NUreddin Yıldız, ένας τζιχαντιστής κληρικός που ριζοσπαστικοποίησε τον δολοφόνο ενός Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία.

Χρησιμοποιώντας τη ΜΚΟ που διευθύνει ο γιος του, καθώς και άλλες ευθυγραμμισμένες ομάδες, ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει βάλει στόχο να δημιουργήσει μια ισλαμιστική γενιά από τους νέους στην Τουρκία. Οι ομάδες διαχειρίζονται σχολεία και κοιτώνες στην Τουρκία, έχουν συμβάσεις με την κυβέρνηση για να παραδίδουν κηρύγματα σε δημόσια σχολεία και να διανέμουν ισλαμιστικά βιβλία που υποστηρίζουν τη βία.

Η TÜGVA δεν προσπαθεί μόνο να προσελκύσει νεαρούς Τούρκους στην Τουρκία και τις κοινότητες της διασποράς σε όλο τον κόσμο, αλλά και μουσουλμάνους μη τουρκικής καταγωγής. Τα στοιχεία που διέρρευσαν από το ίδρυμα απαριθμούσαν τα ονόματα πολλών φοιτητών από μη τουρκική καταγωγή που διέμεναν σε εγκαταστάσεις που διαχειρίζεται η TÜGVA και λαμβάνουν αποζημίωση για τα έξοδά τους.

Στο φόντο των φωτογραφιών, πανό έδειχναν ότι οι κατασκηνώσεις γίνονται σε μια εγκατάσταση που ανήκει ή λειτουργεί από τον δήμο Τούζλα της Κωνσταντινούπολης, προπύργιο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν. Η περιοχή διοικείται από τον δήμαρχο του AKP Shadi Yazıcı από το 2009. Παρευρέθηκε προσωπικά σε αυτές τις κατασκηνώσεις και εκφώνησε ομιλίες στους συμμετέχοντες.

Ο δήμαρχος του AKP, Şadi Yazıcı (με κόκκινο κύκλο) εμφανίζεται να απευθύνεται σε νεαρούς άνδρες σε μια κατασκήνωση εκκίνησης τον Αύγουστο του 2021. Η κατασκήνωση οργανώθηκε από το Ίδρυμα Νεολαίας της Τουρκίας (Türkiye Gençlik Vakfı, TÜGVA).
Τα έγγραφα, τα υπομνήματα και τα ανακοινωθέντα που διέρρευσαν έδειχναν επίσης ότι το ίδρυμα συνεργάστηκε στενά με το τουρκικό φιλανθρωπικό ίδρυμα τζιχαντιστών, το Ίδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες και την Ανθρωπιστική Βοήθεια (İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı, ή IHH), το οποίο βοήθησε τόσο την Αλ Κάιντα όσο και το ISIS. . Σε πολλές περιπτώσεις, μια αναφορά από το IHH έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προσγείωση κυβερνητικών θέσεων εργασίας, όπως αποκαλύφθηκε στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, που διέρρευσαν το φθινόπωρο του 2016.

Το Nordic Monitor ανέφερε προηγουμένως πώς ο συνεργάτης του TÜGVA, IHH, δικτυώθηκε με την ινδική εξτρεμιστική και μαχητική ισλαμιστική οργάνωση, το Λαϊκό Μέτωπο της Ινδίας (PFI) ως μέρος της προσέγγισης της τουρκικής κυβέρνησης στις μουσουλμανικές κοινότητες στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας. Δύο βασικοί ηγέτες του PFI, ο Ε.Μ. Abdul Rahiman και ο καθηγητής P. Koya, μέλη του Εθνικού Εκτελεστικού Συμβουλίου του PFI, φιλοξενήθηκαν ιδιωτικά στην Κωνσταντινούπολη από το IHH τον Οκτώβριο του 2018.

Πηγή: Nordic Monitor