Διακόσιοι πενήντα στρατιώτες της Γκάμπιας έφτασαν στη δυτική πόλη Ισπάρτα την Πέμπτη με ένα τουρκικό στρατιωτικό μεταφορικό αεροσκάφος A400M για να λάβουν αντιτρομοκρατική εκπαίδευση / Πηγή εικόνας: Gambia Armed Forces

Η Τουρκία συνεχίζει να αναπτύσσει στρατιωτικές σχέσεις με την Γκάμπια, τη μικρότερη χώρα της Δυτικής Αφρικής. Διακόσιοι πενήντα στρατιώτες της Γκάμπιας έφτασαν στη δυτική πόλη Ισπάρτα την Πέμπτη με ένα τουρκικό στρατιωτικό μεταφορικό αεροσκάφος A400M για να λάβουν αντιτρομοκρατική εκπαίδευση.

Οι στρατιώτες της Γκάμπιας που φιλοξενούνται από τη Διοίκηση του Κέντρου Εκπαίδευσης και Άσκησης της Αντιτρομοκρατικής θα λάβουν επίσης εκπαίδευση μηχανοκίνητου πεζικού αυτή την εβδομάδα.

Οι στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που ξεκίνησαν το 1991, έφτασαν σε νέα φάση με μια κοινή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπογράφηκε το 2014, βάσει της οποίας η Τουρκία επιτάχυνε την εκπαίδευση του προσωπικού της μαζί με υλική υποστήριξη στον στρατό της Γκάμπια.

Σελίδα 1 / 4Ζουμ 100%
Το 2018 και το 2019 η Τουρκία παρείχε υλική υποστήριξη στην Γκάμπια αποτελούμενη από στρατιωτικές στολές, ατσάλινα γιλέκα και στρατιωτικές σκηνές. Και πάλι το 2019 ανακοινώθηκε ότι η Τουρκία είχε παράσχει 1,4 εκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Γκάμπια, το περιεχόμενο της οποίας δεν αποκαλύφθηκε.

Τον Μάρτιο του 2021, ο υπουργός Άμυνας της Γκάμπιας Σεΐχ Ομάρ Φαγιέ φιλοξενήθηκε από τον Χουλουσί Ακάρ, τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, και η Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας και Εκπαίδευσης που υπογράφηκε το 2014 ενημερώθηκε. Τον Δεκέμβριο του 2021 ένα τουρκικό μεταγωγικό αεροπλάνο που μετέφερε ομάδα Τούρκων στρατιωτικών εκπαιδευτών μετέφερε επίσης στρατιωτικές προμήθειες στην Γκάμπια. Λεπτομέρειες της επίσκεψης επίσης δεν έγιναν γνωστές.

Το 2021 τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι ο στρατός της Γκάμπια ενδιαφέρεται για το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης Bayraktar TB2 (UCAV) που παράγεται από την Τουρκία. Τα στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας, τα οποία έχουν κάνει όνομα τα τελευταία χρόνια σε πολλές ζώνες μάχης όπως η Λιβύη, η Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, παράγονται από τον γαμπρό του Ερντογάν, Selçuk Bayraktar. Ένας σημαντικός λόγος για την επιλογή τουρκικών drones είναι ότι η Τουρκία δεν έχει μακρά διαδικασία έγκρισης εξαγωγών, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν είναι μυστικό ότι η Τουρκία αναζητά νέες αγορές στην Αφρική για την αμυντική βιομηχανία, στην οποία έχει επενδύσει πολλά τα τελευταία χρόνια. Μέχρι στιγμής, η Τουρκία έχει υπογράψει διμερείς συμφωνίες με την Τανζανία, το Σουδάν, την Ουγκάντα, το Μπενίν και την Ακτή Ελεφαντοστού για συνεργασία στη βιομηχανική παραγωγή, προμήθεια και συντήρηση στρατιωτικού και αμυντικού υλικού, καθώς και τεχνική και υλικοτεχνική υποστήριξη, ανταλλαγή πληροφοριών και έρευνα στο πεδίο. , ανοίγοντας νέες αγορές στους αμυντικούς ομίλους του Ερντογάν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις εξαγωγές της Τουρκίας για το 2021 που ανακοινώθηκαν από τη Συνέλευση Τούρκων Εξαγωγέων την περασμένη εβδομάδα, οι πωλήσεις όπλων της Τουρκίας έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ, με τη μεγαλύτερη αύξηση στις αφρικανικές χώρες.

Τους πρώτους 11 μήνες του 2021 η Τουρκία εξήγαγε αμυντικά προϊόντα αξίας 2,793 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 39,7 τοις εκατό σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Η τουρκική αμυντική βιομηχανία, η οποία σημείωσε ρεκόρ εξαγωγών 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019, ετοιμάζεται να σημειώσει νέο ρεκόρ κλείνοντας πέρυσι με εξαγωγές άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Για πρώτη φορά, ο αμυντικός τομέας είχε μερίδιο 1,8% στις συνολικές εξαγωγές της Τουρκίας τον Νοέμβριο του 2021.

Αύξηση ρεκόρ αναμένεται στις πωλήσεις όπλων σε αφρικανικές χώρες. Σε σύγκριση με πέρυσι, η Τουρκία αύξησε τις αμυντικές εξαγωγές της προς την ήπειρο κατά 700%, τους πρώτους 11 μήνες του 2021, από 41 εκατομμύρια δολάρια σε 328 εκατομμύρια δολάρια. Η Αφρική, λοιπόν, κατατάσσεται πέμπτη στις αμυντικές εξαγωγές της Τουρκίας, μετά τη Βόρεια Αμερική (1,56 δισεκατομμύρια δολάρια), την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (411 εκατομμύρια δολάρια), τη Μέση Ανατολή (381,1 εκατομμύρια δολάρια) και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (338 εκατομμύρια δολάρια). Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η Αφρική μπορεί να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη αγορά για τις πωλήσεις όπλων της Τουρκίας στο εγγύς μέλλον.

Το 2020, η Τουρκία δώρισε αστυνομικό εξοπλισμό στην Γκάμπια, η οποία θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας φέτος.

Η Τουρκία βρίσκεται σε στενή επαφή με χώρες της Δυτικής Αφρικής εδώ και λίγο καιρό. Ο Ερντογάν βρέθηκε στη Δυτική Αφρική για μια τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αγκόλα, τη Νιγηρία και το Τόγκο πέρυσι. Οι πωλήσεις όπλων και οι εμπορικές συμφωνίες ήταν τα κυριότερα σημεία του ταξιδιού του καθώς η τουρκική λίρα υποτιμούσε ραγδαία στο εσωτερικό.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αγκόλας Manuel Gonçalves Lourenço, ο Ερντογάν είπε ότι η Αγκόλα είχε προηγουμένως ζητήσει μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) από την Τουρκία και ότι είχαν επίσης συζητήσει για τεθωρακισμένα.

Πηγή: Nordic Monitor