Στην Αλεξανδρούπολη της Ελλάδας θα τοποθετηθούν οι Patriot της Σαουδικής Αραβίας;

Σε δήλωση για το κρίσιμο θέμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε ότι αντιπροσωπεία από τη Σαουδική Αραβία θα επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη για πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες. Μεταξύ των θεμάτων της ατζέντας είναι οι Patriot του συστήματος αεράμυνας. Εδώ είναι οι λεπτομέρειες των ειδήσεων…., γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.

Συνεχίζει:

Πηγή εικόνας: Pinterest

Η Ελλάδα αναζητά σύμμαχο σε περίπτωση ενδεχόμενου «πολέμου» στα σύνορά της με την Τουρκία.

Πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνάντησής τους στην Αθήνα έδωσαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Φαϊσάλ Μπίν Φάρχαν Αλ-Σαούντ και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Δένδιας είπε ότι οι συχνές επαφές μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ελλάδας τα τελευταία χρόνια αποτελούν ένδειξη εγγύτητας στις διμερείς σχέσεις.

Υποστήριξε ότι η αποστολή από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία κατευθυνόμενων συστοιχιών αεράμυνας που χρησιμοποιούνται στα πυραυλικά συστήματα Patriot είναι ένα ευεργετικό βήμα για την ασφάλεια της περιοχής και της Ευρώπης, καθώς και για την ασφάλεια της Σαουδικής Αραβίας.

Επενδυτικές ευκαιρίες στην Αλεξανδρούπολη

Απευθυνόμενος στον Φαϊσάλ Μπίν Φάρχαν Αλ-Σαούντ , ο Δένδιας δήλωσε ότι εργάζονται επίσης για νέες συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και της οικονομίας και είπε: «Μια αντιπροσωπεία από τη Σαουδική Αραβία θα επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη για να εξετάσει τις επενδυτικές ευκαιρίες σε μια ενδιαφέρουσα και αναπτυσσόμενη περιοχή. θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για την υπόσχεσή του να το πραγματοποιήσει».

Ο Φαϊσάλ Μπίν Φάρχαν Αλ-Σαούντ τόνισε επίσης ότι κατά τη συνάντηση με τον Δένδια είχαν διαβουλεύσεις για τη συνεργασία στον τομέα του εμπορίου και του πολιτισμού και σημείωσε ότι στην ατζέντα της συνάντησης ήταν και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τα πολιτικά προβλήματα στις χώρες της περιοχής.

Πηγές: ahaber.com.tr / echedoros-a.gr

Χαρακτηριστικά των πυραύλων Patriot της Ελλάδος:

Το σύστημα PATRIOT είναι Αμερικανικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 2003.

Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς (HSAM) με εμβέλεια ραντάρ έρευνας 170 χλμ. και μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής 150 χλμ.

Αποτελείται από:

το Κέντρο Συντονισμού και Πληροφοριών (ICC)
το Ραντάρ (Radar Set)
το Σταθμό Ελέγχου Εμπλοκής (ECS) και
τους Σταθμούς Εκτόξευσης (Launching Stations).
Η Μονάδα πυρός ελέγχει μέχρι 16 σταθμούς εκτόξευσης, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν και να επιχειρήσουν σε αποστάσεις μέχρι 30 χλμ από το σταθμό εμπλοκής, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη κάλυψη περιοχής.

Έχει δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής 9 στόχων (Τακτικοί, Βαλλιστικοί, Cruise πύραυλοι και αεροσκάφη).

Το κάθε Κέντρο Συντονισμού Πληροφοριών ελέγχει και συντονίζει μέχρι 6 ECS, και διασυνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου.

Η ΠΑ διαθέτει 2 Κέντρα Συντονισμού-Πληροφοριών και 6 Σταθμούς Ελέγχου Εμπλοκής με 6 Σταθμούς εκτόξευσης το καθένα.

Χαρακτηριστικά Ραντάρ AN/MPQ-65 Radar Set
Κατασκευάστρια Εταιρεία: RAYTHEON
Περιγραφή: Ραντάρ έρευνας και εγκλωβισμού στόχων και καθοδήγησης βλήματος
Τύπος: PHASED ARRAY
Κάλυψη: 120°
Μέγιστη Εμβέλεια: 170 χλμ
Χαρακτηριστικά Εκτοξευτήρα M-901 Launching Station
Κατασκευάστρια Εταιρεία: RAYTHEON
Περιγραφή: Τετραπλός εκτοξευτήρας Α/Α βλημάτων
Τύποι Βλημάτων
MIM-104D GEM (Guidance Enhanced Missile)
MIM-104B SOJC (Stand-Off Jammer Counter)
MIM-104A
Επιδόσεις:
Μέγιστη Ταχύτητα: 3+ Mach
Επιτάχυνση: 30 g
Μέγιστο ύψος εμπλοκής: 24 χλμ
Μέγιστη εμβέλεια: 160 χλμ
Βάρος Κεφαλής: 90 κιλά

Πηγή: HAF