Ο αρχιτέκτονας του τουρκολιβυκού μνημονίου, πρώην αρχηγός του Επιτελείου των Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας και διευθυντής του Κέντρου Ναυτικών Σπουδών Μπαχτσεσεχίρ, ναύαρχος ε.α. Τζιχάτ Γιαϊτζί είναι εκ των κύριων εμπνευστών του επεκτατικού δόγματος της «γαλάζιας πατρίδας» που έχει σαν στόχο την υφαρπαγή μεγάλων τμημάτων Ελλαδικής και Κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Ο αρχιτέκτονας του τουρκολιβυκού μνημονίου, πρώην αρχηγός του Επιτελείου των Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας και διευθυντής του Κέντρου Ναυτικών Σπουδών Μπαχτσεσεχίρ, ναύαρχος ε.α. Τζιχάτ Γιαϊτζί, περιέγραψε τη Λιβύη ως θέατρο παγκόσμιων δυνάμεων και ανταγωνισμών για ηγεμονία λόγω των μεγάλων αποθεμάτων πετρελαίου και άλλου υπόγειου πλούτου, καθώς και για την καίρια γεωπολιτική θέση της στη Βόρεια Αφρική.

Έχουν ξεκινήσει συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Λιβύη για την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στις δυο γειτονικές χώρες. Στο χάρτη είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δε συνορεύει με τη Λιβύη

Αναποτελεσματικός ο ΟΗΕ
Σε άρθρο για το Al-Jazeera Mubasher, σημειώνει ότι, δυστυχώς, η πολιτική και κοινωνική ανασφάλεια και η οικονομική αστάθεια συνεχίστηκαν μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι, το 2011.

Από την πανδημία στις εκλογές
Το καθεστώς πολιτικού διχασμού και βίας στη χώρα απέτρεψε τη δημιουργία περιεκτικής θεσμικής υποδομής για όλους και την παροχή σταθερότητας.

Η Πολιτική Συμφωνία της Λιβύης, η οποία υπογράφηκε το 2015 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα και δεν κατάφερε να επιτύχει πολιτική ισορροπία και σταθερότητα στη χώρα.

Διαβάστε περισσότερα>>