Ο πύραυλος Κρουζ SOM της Τουρκίας / Πηγή εικόνας: Noblemouse / Wikipedia

Η Τουρκία έχει μυστικά σχέδια όπλων και έχει αναπτύξει νέες δυνατότητες που θα εξουδετερώσουν κάθε απειλή από το εξωτερικό, σύμφωνα με αποκαλύψεις που έκανε ο κορυφαίος αξιωματούχος της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας.

«Μπορώ να πω ξεκάθαρα ότι θα έχουμε στοιχεία στο πεδίο που θα έχουν ως αποτέλεσμα τον αιφνιδιασμό και που θα αντιμετωπίσουν και θα εξουδετερώσουν τις δυνατότητες των αντιπάλων όποιοι κι αν είναι αυτοί», δήλωσε ο İsmail Demir, επικεφαλής της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας ( Savunma Sanayii Baskanligi, SSB), που είναι η κορυφαία υπηρεσία αμυντικών προμηθειών της Τουρκίας, σε συνέντευξη σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό στις 17 Δεκεμβρίου 2021.

Πηγή: Abdullah Bozkurt / Nordic Monitor

«Τονίζω ότι έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά όταν δούμε τι συμβαίνει γύρω μας, όσοι πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι εύκολος στόχος θα το μετανιώσουν», πρόσθεσε.

Τα σχόλια του Ντεμίρ ερμηνεύτηκαν από τον δημοσιογράφο στη ζωντανή μετάδοση πως η Τουρκία επιδιώκει περισσότερα μυστικά έργα όπλων και άμυνας από όσα ανακοινώνει δημόσια, ένα σχόλιο που ο Ντεμίρ δεν διέψευσε.

Ο Ντεμίρ, που έχει ήδη υποστεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει προϋπολογισμό αμυντικής βιομηχανίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και συνεργάζεται απευθείας με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συχνά καυχιέται για το πώς αναπτύχθηκε η τουρκική αμυντική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια, μειώνοντας την εξάρτηση από ξένες χώρες στο 20 τοις εκατό.

Ο πύραυλος Storm shadow / SCALP EG της MBDA είναι ένα από τα κύρια Στρατηγικά όπλα της Ελλάδος

Δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι αυτά τα μυστικά έργα, αλλά είναι προφανές ότι η Τουρκία έχει κινητοποιήσει τους πόρους της, έχει διαθέσει σημαντικά κεφάλαια, έχει προσλάβει περισσότερους μηχανικούς και έχει υπογράψει περισσότερες συμβάσεις με την τοπική βιομηχανία για να ενισχύσει τις στρατιωτικές της ικανότητες τα τελευταία χρόνια.

Ο İsmail Demir, επικεφαλής της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας, είπε ότι η υπηρεσία του εκτελούσε ακοινοποίητα έργα για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε μια συνέντευξη σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό στις 17 Δεκεμβρίου 2021.

Η κυβέρνηση Ερντογάν βρίσκεται σε αντίθεση με μια σειρά περιφερειακών χωρών, όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος και το Ισραήλ, καθώς και με μεγάλες δυνάμεις όπως η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Πρόεδρος Ερντογάν συχνά απεικονίζει τη Δύση ως εχθρό στις ομιλίες του και κατηγορεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι τρέφουν ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες προς την Τουρκία. Η Άγκυρα έχει συγκρουστεί με τη Ρωσία για την εμπλοκή της στη Συρία, τη Λιβύη και τον Καύκασο και παρέχει οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τη ρωσική απειλή.

Τα σχόλια του Ντεμίρ σχετικά με τις άγνωστες μέχρι τώρα δυνατότητες που έχει αποκτήσει η Τουρκία και είναι έτοιμη να τις χρησιμοποιήσει σε περίπτωση σύγκρουσης είναι πιθανό να συνδέονται με την πυραυλική τεχνολογία που προσπαθεί να αναπτύξει η Τουρκία την τελευταία δεκαετία.

Ο Ντεμίρ είπε επίσης στη συνέντευξη ότι η Τουρκία έχει ένα πρόγραμμα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς προχωρημένου σταδίου που, όπως ισχυρίστηκε, έχει φτάσει σχεδόν στο επίπεδο των πυραύλων SAMP/T που παράγονται από τη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία Eurosam. Πρόσθεσε ότι απαιτούνται περισσότερες δοκιμές για να διασφαλιστεί ότι το σύστημα λειτουργεί χωρίς δυσλειτουργίες όταν παραδοθεί στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ερωτηθείς για το βεληνεκές των πυραύλων, ο Ντεμίρ αρνήθηκε να απαντήσει, επικαλούμενος την ανάγκη για μυστικότητα.

Σε σχέση με προγράμματα προηγμένης πυραυλικής τεχνολογίας, η τουρκική κυβέρνηση βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο τα τελευταία χρόνια, με πολλούς να ρωτούν εάν η Τουρκία διαθέτει μυστικά όπλα μαζικής καταστροφής (WMD) συμπεριλαμβανομένου ενός πυρηνικού μηχανισμού για αποτροπή. Η διαμάχη αυξήθηκε περαιτέρω όταν ο Ερντογάν αμφισβήτησε δημόσια τη δέσμευση της Τουρκίας στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT), στην οποία η Τουρκία είναι μέρος.

Στις 24 Δεκεμβρίου 2021 η Τουρκία εκτόξευσε με επιτυχία τον πύραυλο HISAR O+ για να χτυπήσει στόχο αεροσκάφους.

Τον Μάρτιο του 2018 ο Ερντογάν υποσχέθηκε να αποκτήσει προηγμένο στρατιωτικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών πυραύλων, συγκρίνοντας τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας με αυτές των ΗΠΑ, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει τον Θεό στο πλευρό της και ότι ο λαός του βαδίζει για μαρτύριο, σε αντίθεση με τους Αμερικανούς. Τον Απρίλιο του 2018 ο Ερντογάν επέκρινε τον τότε πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ενώ χαρακτήρισε το Ισραήλ ως τρομοκρατικό κράτος και προειδοποίησε ότι ο Νετανιάχου δεν πρέπει να καυχιέται ότι έχει πυρηνικά όπλα στο οπλοστάσιό του, καθώς θα καταστούν αναποτελεσματικά όταν έρθει η ώρα.

Η πιο συγκλονιστική δήλωση έγινε στις 4 Σεπτεμβρίου 2019, όταν ο Ερντογάν είπε : Ορισμένες χώρες έχουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές και όχι μόνο έναν ή δύο. Αλλά [μας λένε] δεν μπορούμε να τα έχουμε στα χέρια μας. Αυτό δεν θα το δεχτώ ποτέ.

Άνθρωποι κοντά στον Ερντογάν αντήχησαν παρόμοιες φιλοδοξίες και για πυρηνικά όπλα. Τον Ιανουάριο του 2018 ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέκρινε τις ΗΠΑ και είπε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ζητούν από άλλους να εγκαταλείψουν τα πυρηνικά όπλα διατηρώντας το πυρηνικό τους οπλοστάσιο. Τον Νοέμβριο του 2020, ο Mesut Hakkı Caşın, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική, δήλωσε ότι η Τουρκία θα προσλάβει μηχανικούς σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών επιστημόνων για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της τουρκικής κυβέρνησης. «Η Τουρκία πρέπει να έχει πυρηνικά όπλα, ICBM, τότε κανείς δεν θα μπορέσει να μας αγγίξει όπως η Βόρεια Κορέα», είπε ο Cem Küçük, κορυφαίος προπαγανδιστής της κυβέρνησης του Ερντογάν που παρέλασε στα τηλεοπτικά δίκτυα κηρύσσοντας στη χορωδία τον Απρίλιο του 2020.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται να ποζάρει μπροστά από μια έξυπνη βόμβα που αναπτύχθηκε από τη Roketsan κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις προηγμένων τεχνολογιών και διαστημικών συστημάτων της Roketsan τον Αύγουστο του 2020.

Φαίνεται ότι ο Ερντογάν εξασφάλισε επίσης θρησκευτική έγκριση για τη σταυροφορία του να αποκτήσει ΟΜΚ. Ο Χαϊρετίν Καραμάν, ο κύριος δότης φετβά (θρησκευτικό διάταγμα) του Τούρκου προέδρου, παρείχε όχι μόνο την ευλογία του στην κυβέρνηση να αποκτήσει ΟΜΚ αλλά και ενθάρρυνε την τουρκική ηγεσία να το κάνει. Ο Καραμάν, που θεωρείται ο Τούρκος αντίστοιχος του ιμάμη Γιουσέφ Καρντάουι — του Αιγύπτιου κληρικού και πνευματικού ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που εγκρίνει τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και την ένοπλη εξέγερση στη Συρία — και εξέχουσα προσωπικότητα μεταξύ των Τούρκων ισλαμιστών, έγραψε στην εφημερίδα Yeni Şafak στις 16 Μαρτίου 2017 ότι «πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο παραγωγής αυτών των όπλων [ΟΜΚ] αντί να τα αγοράσουμε χωρίς να χάσουμε χρόνο και χωρίς να λάβουμε υπόψη τα λόγια [προσοχή] και τα εμπόδια από τη Δύση».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι η κυβέρνηση Ερντογάν μπορεί να σχεδιάζει να παραδώσει όλους τους τύπους ωφέλιμων φορτίων, συμπεριλαμβανομένων των WMD με τους προηγμένους πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς που προσπαθεί να αναπτύξει εδώ και αρκετό καιρό. Η SSB και οι εγχώριοι εταίροι της έχουν ήδη ένα συνεχιζόμενο έργο που ονομάζεται SIPER, ένα αμυντικό σύστημα μεγάλης εμβέλειας, το οποίο Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι θα ολοκληρωθεί το 2023.

Πηγή: Nordic Monitor