Πηγή εικόνας: ΝΑΤΟ

Η Γαλλία αναλαμβάνει την ηγεσία της στρατιωτικής δύναμης ύψιστης ετοιμότητας του NATO, το Σάββατο για περίοδο ενός έτους.

Ο στρατιωτικός σχηματισμός, με την ονομασία NATO’s Very High Readiness Joint Task Force (VJTF), δημιουργήθηκε το 2014 και είναι σε διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα με δύναμη 40.000 στρατιωτών, έτοιμος να κινηθεί τάχιστα προς υπεράσπιση οποιουδήποτε μέλους της συμμαχίας έχει ανάγκη.

Ένα τανκ Leopard 2 του Γερμανικού Στρατού (Bundeswehr), κατά τη διάρκεια της άσκησης της ΝΑΤΟϊκής στρατιωτικής δύναμης ύψιστης ετοιμότητας (VJTF L 2019) στο Muenster της βόρειας Γερμανίας, 20 Μαΐου 2019. Η γερμανική Bundeswehr με την Armored Training Brigade 9 (Panzerlehrbrigade 9) λειτουργεί ως αιχμή του δόρατος του VJTF L το 2019 / Πηγή εικόνας: EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

Το δελτίο τύπου του ΝΑΤΟ υπογραμμίζει: ««Το 2022, το VJTF θα αποτελείται από μια πολυεθνική δύναμη πολλών χιλιάδων στρατευμάτων. Η γαλλογερμανική ταξιαρχία των 3.500 στρατιωτών θα χρησιμεύσει σαν πυρήνας της δύναμης. Με επικεφαλής το Σώμα Ταχείας Αντίδρασης της Γαλλίας στη Λιλ, η γαλλογερμανική ταξιαρχία είναι μια διεθνική μονάδα που υπογραμμίζει τον ισχυρό δεσμό στους Συμμάχους του NATO. Άλλες χώρες του NATO στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Πολωνία θα στείλουν και αυτές δυνάμεις.»

Δείτε και: