Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται από πολλούς αναλυτές ο κύριος υπεύθυνος για την οικονομική κρίση στην Τουρκία / Πηγή εικόνας: Umit Bektas/Reuters

Δεν φαίνεται να πετυχαίνει η νέα προσπάθεια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας με τη λίρα να συνεχίζει να διολισθαίνει τόσο έναντι του δολαρίου όσο και έναντι του ευρώ.
Νέους τρόπους προκειμένου να στηρίξει τη λίρα «ανακάλυψε» η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, καθώς προσφέρει πλέον κίνητρα στους επενδυτές – καταθέτες προκειμένου να στραφούν από τον χρυσό στη λίρα.

Πηγή: businessdaily.gr

Η ημερήσια πορεία του δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας 

Η προσπάθειά της, όμως, όπως δείχνουν και τα συνοδευτικά διαγράμματα ήταν άκαρπη με την τουρκική λίρα να συνεχίζει να υποχωρεί τόσο έναντι του δολαρίου όσο και έναντι του ευρώ. Το νόμισμα έφθασε έως και τις 12,5 λίρες ανά δολάριο και 14,1 λίρες ανά ευρώ.

Στην ανακοίνωσή της η τράπεζα υπογραμμίζει ότι έχει αποφασίσει να «προσφέρει κίνητρα σε καταθέτες και αμοιβαία κεφάλαια προκειμένου να αλλάξουν τις καταθέσεις τους σε χρυσό σε καταθέσεις τουρκικής λίρας». Όπως σημειώνει το κρατικό πρακτορείο Anadolu, βάσει των εκτιμήσεων των αναλυτών, η αξία των καταθέσεων σε χρυσό αποτιμώνται σε 270 δισ. λίρες (περί των 22,4 δισ. δολαρίων), ενώ αφορά όσα φυσικά πρόσωπα έχουν καταθέσεις σε λίρες, διάρκειας τριών, έξι, εννέα ή 12 μηνών. Στο πλαίσιο της διευκόλυνσης, εάν η απόδοση παραμείνει κάτω από τη συναλλαγματική ισοτιμία, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να πληρώσει τη διαφορά μεταξύ της αξίας των αποταμιεύσεων σε λίρες και των ισοδύναμων καταθέσεων σε δολάρια.

Διαβάστε περισσότερα>>