Χάρτης ΑΟΖ των Κρατών της Ανατολικής Μεσογείου. Με κόκκινο βέλος η στρατηγικής σημασίας θέση του Καστελόριζου

«Σε απόσταση 1950 μέτρων βρίσκεται το Καστελλόριζο. 1950 μέτρα. Ένας σπουδαστής της στρατιωτικής ακαδημίας μπορεί να φτάσει εκεί κολυμπώντας. Σε εμάς η κανονική κολύμβηση είναι 2.000 μέτρα στην ακαδημία. Μιλάμε για ένα νησί 10 τετρ. χιλιομέτρων. Για το νησί αυτό διεκδικούν θαλάσσια περιοχή ευθύνης 40.000 τ.μ. Όταν λέμε όχι σε αυτό μας χαρακτηρίζουν ως “επεκτατικούς”. Περιμένουμε να καταλάβουν πως με τέτοιες ενέργειες και τέτοια ρητορική δεν θα φτάσουν πουθενά» ανέφερε σε ομιλία του στη στρατιωτική ακαδημία της Τουρκίας.

«Ως αποτέλεσμα, αυτό που λέμε είναι οτιδήποτε και να κάνετε, η Τουρκία ως κράτος, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν την ικανότητα, τη δύναμη και τη θέληση να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας. Αυτό θέλουμε να το ξέρουν όλοι» κατέληξε ο κ. Ακάρ, σύμφωνα με το Μανώλη Κωστίδη και την Καθημερινή.

Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας κατά το τελευταίο διάστημα ο Ακάρ ανέφερε τα εξής σύμφωνα με το TRT:

«Προσπαθούν να αποκτήσουν υπεροχή έναντι της Τουρκίας με την απόκτηση εξοπλισμών με τον δικό τους τρόπο, με την ενθάρρυνση και τις προκλήσεις ορισμένων χωρών. Είναι μάταιος κόπος. Επίσης, αν και είναι σύμμαχοι εντός του ΝΑΤΟ, προσπαθούν να κάνουν κάποια πράγματα μέσω νέων συμμαχιών. Λέμε ότι όλα αυτά είναι τεχνητά. Κατά συνέπεια, ότι και αν κάνουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν την θέληση, την αποφασιστικότητα και την ικανότητα να αμυνθούν και να προστατεύσουν τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα της χώρας και του Έθνους μας. Αυτό θέλουμε να το ξέρουν όλοι.»