
Εξοπλίζονται με νέες τορπίλες και αντίμετρα τα «αόρατα» υποβρύχια 214 του Πολεμικού Ναυτικού
Συμφωνία βάσει της οποίας με 112 εκ. ευρώ το Πολεμικό Ναυτικό θα προμηθευτεί 44 νέες τορπίλες για τα υποβρύχια 214 & 209 Ωκεανός.
Επιτελείς που επικαλείται το έγκυρο Hellas Journal, σημειώνουν ότι πρόκειται για μια συμφωνία με εξαιρετικές δυνατότητες, μηδενικό ρίσκο στην ολοκλήρωση της και με ταχύτατους χρόνους παράδοσης, που αν όλα πάνε καλά στη Βουλή, μπορεί να φτάσει η παράδοση των τορπιλών, ακόμη και σε 18 μήνες!
Αν μάλιστα αυτό συνδυαστεί με το πράσινο φως της επιτροπής- προ ημερών- για την προμήθεια των αντιμέτρων για τα Ελληνικά υποβρύχια, τότε όπως σημειώνουν Επιτελείς από το Πολεμικό Ναυτικό τα Type 214 «Παπανικολής» και το αναβαθμισμένο 209 Ωκεανός περνάνε σε άλλη εποχή, υπέρ-εξοπλισμένα με τα κατάλληλα μέσα αποτροπής και ισχύος στις Ελληνικές θάλασσες.
Εκσυγχρονίζονται και τα ελικόπτερα CH-47D Chinook
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων τύπου Chinook του Στρατού Ξηράς, απάντησε σε σχετική ερώτηση με θέμα: ««Εκσυγχρονισμός των ελληνικών CH-47D Chinook»» που κατατέθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο ΥΕΘΑ είπε πως «η κάλυψη των επιχειρησιακών απαιτήσεων των Γενικών Επιτελείων, εν προκειμένω δε του ΓΕΣ αποτελεί υψηλή προτεραιότητα, μέσω της απρόσκοπτης υποστήριξης των αεροπορικών μέσων και της βελτίωσης της διαθεσιμότητάς τους» και πρόσθεσε πως «στο ανωτέρω πλαίσιο, κάθε δυνατότητα αναβάθμισης συστημάτων και εκσυγχρονισμού εξετάζεται ενδελεχώς και κατά περίπτωση με κύριο γνώμονα τα δεδομένα του στόλου των αεροσκαφών (Α/Φ) και ελικοπτέρων (Ε/Π) και τη σχέση κόστους – οφέλους.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε επίσης πως: «Σε ό,τι αφορά στα ελικόπτερα τύπου CΗ-47D στην παρούσα φάση έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες μέσω της 4ης τροποποίησης της LOA GR-B-XOP, η οποία υπεγράφη στις 16 Ιουνίου 2021, για την αντικατάσταση των κινητήρων των 9 παλαιότερων ελικοπτέρων τύπου Chinook CΗ-47D, γεγονός που αναμένεται να βελτιώσει το επίπεδο συντήρησης και την επιχειρησιακή ικανότητα των υπόψη ελικοπτέρων.
Επίσης έχει ενεργοποιηθεί πρόγραμμα «Εν Συνεχεία Υποστήριξης – Follow On Support (FOS)» συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων και έχει σταλεί αίτημα προς τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές για τη σύνταξη διακρατικής συμφωνίας (LΟΑ) που θα πληροί τις απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς.
Τέλος σας γνωρίζουμε ότι ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Αεροπορίας Στρατού στον οποίο περιλαμβάνονται προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αεροπορικών μέσων ή/και για την απόκτηση καινούριων υφίσταται και αποτελεί μια δυναμική διαδικασία η οποία επικαιροποιείται συνεχώς ανάλογα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις καθώς και τις ευκαιρίες που προκύπτουν στη διεθνή αγορά». Πληροφορίες από: onalert