Το αρχικό Rafale με πλήρη σήμανση του Κατάρ ήταν το πρώτο μονοθέσιο, EQ01, το οποίο έκανε την παρθενική του πτήση στις 27 Μαρτίου 2017 / Πηγή εικόνας: Dassault Aviation / M Alleaume

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πρόκειται να εκπαιδευτεί με τα γαλλικής κατασκευής αεροσκάφη Dassault Rafale του Κατάρ για να αντιμετωπίσει τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες αύξησαν τις δυνατότητές του στην αεροπορία με πρόσφατα αποκτηθέντα μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη σύμμαχό τους Γαλλία, σύμφωνα με το Nordic Monitor.

Σύμφωνα με έγγραφα που ελήφθησαν από τουρκική κοινοβουλευτική επιτροπή, ένας από τους λόγους για την ώθηση της Τουρκίας να συνάψει συμφωνία στρατιωτικής εκπαίδευσης με το Κατάρ ήταν η εξοικείωση της αεροπορίας της με τις δυνατότητες του μαχητικού αεροσκάφους Rafale σε μια προσπάθεια αντιληπτής απειλής από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Rafale F3R της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας / Πηγή εικόνας: HAF

Η στρατιωτική συμφωνία, που υπεγράφη από τους αρχηγούς των επιτελείων των δύο χωρών τον Μάρτιο του 2021, επιτρέπει την προσωρινή ανάπτυξη έως και 36 στρατιωτικών αεροσκαφών του Κατάρ και έως 250 ατόμων προσωπικού στην Τουρκία.

«Μπορούμε να πούμε ότι ένας από τους λόγους για τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ είναι ότι το Κατάρ θα φέρει και θα αναπτύξει αυτά τα αεροσκάφη Rafale, τα οποία αγόρασε από τη Γαλλία, στην Τουρκία», εξήγησε η βουλευτής Gülüstan Kiliç Koçyiğit (σημείωση: HDP, φιλοκουρδικό) σχολιάζοντας τα άρθρα της συμφωνίας κατά τις συζητήσεις στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στις 30 Νοεμβρίου 2021.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης με το Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν / Πηγή εικόνας: Reuters

«Η Ελλάδα πήρε τη θέση να μας προκαλέσει τόσο στην ανατολική Μεσόγειο όσο και στα σύνορά μας αγοράζοντας αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία», πρόσθεσε. Η Koçyiğit προέτρεψε σε μια διπλωματική προσέγγιση για τη διευθέτηση των διαφορών αντί για την επίτευξη στρατιωτικών συμφωνιών με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, κατά τη συνάντησή τους στο παλάτι Amiri Diwan στη Ντόχα του Κατάρ / 7 Δεκεμβρίου 2021 / Πηγή εικόνας: EPA

Ο Ahmet Ünal Çeviköz, βουλευτής από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρεσβευτής, χαιρέτισε τη συμφωνία, περιγράφοντάς την ως έξυπνη κίνηση του τουρκικού στρατού.

«Οι κατάλογοι της πολεμικής μας αεροπορίας [των μαχητικών αεροσκαφών] είναι διαφορετικοί μεταξύ τους. Αυτό βέβαια κανείς δεν το γνωρίζει καλύτερα από το Υπουργείο Άμυνας. Γι’ αυτό νιώθω μια μεγάλη διάνοια που επιδεικνύουν οι αξιωματικοί εδώ», σχολίασε ο Çeviköz. Είπε ότι είναι προφανές ότι η συμφωνία θα επιτρέψει στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία να αναπτύξει ικανότητα μάχης κατά των ελληνικών αεροσκαφών γαλλικής κατασκευής σε περίπτωση σύγκρουσης στο μέλλον.

«Επομένως, δεν θα φέρουμε τα γαλλικά αεροπλάνα που χρησιμοποιεί το Κατάρ στο έδαφός μας και θα εκπαιδεύσουμε τους πιλότους τους, αλλά μάλλον θα λάβουμε εκπαίδευση. Το έξυπνο μυαλό πίσω από αυτό πρέπει να επικροτηθεί. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό», είπε.

Δεν είναι σαφές πώς θα εξελιχθεί αυτό και ποιοι είναι οι όροι της συμφωνίας πώλησης μεταξύ του Κατάρ και της Γαλλίας σχετικά με την ανάπτυξη αεροσκαφών Rafale σε τρίτες χώρες και την εκπαίδευση πιλότων από αυτές τις χώρες. Μπορεί κάλλιστα το Κατάρ να χρειαστεί την έγκριση της Γαλλίας. Η συμφωνία απαιτεί να είναι παρών ένας Τούρκος πιλότος σε κάθε αεροσκάφος του Κατάρ.

Σε μια παρόμοια περίπτωση το 2017, οι ΗΠΑ απέρριψαν μια τουρκική πρόταση να χρησιμοποιηθούν Πακιστανοί πιλότοι για την εκπαίδευση Τούρκων πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη F-16 μετά την εκκαθάριση 680 από τους 1.350 πιλότους της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας από την κυβέρνηση, γεγονός που την άφησε με τεράστια έλλειψη σε πιλότους για τα μαχητικά.

Αν και η Τουρκία και η Γαλλία είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, οι δύο χώρες αποκλίνουν σε ορισμένα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σε πολλές περιπτώσεις και τον έβριζε άγρια. Τον Οκτώβριο του 2020 είπε δημόσια ότι ο Μακρόν χρειαζόταν ψυχική θεραπεία και δύο μήνες αργότερα είπε στον Μακρόν να παραχωρήσει το λιμάνι της Μασσαλίας στους Αρμένιους αν αγαπούν τόσο πολύ τους Αρμένιους.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2020, ο σύμβουλος του Ερντογάν, Saadet Oruç, κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο για παιδεραστία και πρότεινε ότι ο αποκεφαλισμός ενός Γάλλου δασκάλου ενορχηστρώθηκε από τις γαλλικές αρχές για να κυνηγήσουν μουσουλμάνους επειδή οι μουσουλμάνοι είχαν γίνει μια δύναμη που θα μπορούσε να υπολογίσει και σύντομα θα ξεπεράσει τους χριστιανούς στην Ευρώπη.

Τον Ιανουάριο του 2021 η Ελλάδα αγόρασε 18 τζετ Rafale, 12 από αυτά μεταχειρισμένα, για 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και πρόσθεσε άλλα έξι στην παραγγελία τον Σεπτέμβριο του 2021, ανεβάζοντας το σύνολο σε 24 τζετ. Η Τουρκία ανησυχεί ότι μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα να χάσει την αεροπορική της αποτροπή κατά της Ελλάδας, ειδικά μετά την αποβολή της από το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter λόγω της αγοράς από την Άγκυρα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς S-400 από τη Ρωσία παρά την αντίθεση των ΗΠΑ που είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία βρίσκεται επί του παρόντος σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την αγορά 40 αεροσκαφών Lockheed Martin F-16 και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για την αναβάθμιση του στόλου της F-16.

Η συμφωνία Τουρκίας-Κατάρ αναφέρει ότι σε περίπτωση αιτήματος από την Τουρκία, τα αεροσκάφη του Κατάρ θα μπορούν να μεταφέρουν τουρκικά πυρομαχικά, προσωπικό και ανθρωπιστική βοήθεια εντός και εκτός Τουρκίας, αποδεικνύοντας ότι η συμφωνία δεν περιορίζεται στην εκπαίδευση. Η συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ για πέντε χρόνια και θα παραταθεί αυτόματα για διαδοχικές περιόδους ενός έτους, εκτός εάν κάποιο από τα μέρη γνωστοποιήσει στο άλλο την πρόθεσή του να αποσυρθεί.

Η Πολεμική Αεροπορία του Κατάρ διαθέτει επί του παρόντος στόλο αεροσκαφών Mirage 2000 και Rafale γαλλικής κατασκευής, ενώ έχει παραγγείλει επίσης 36 F-15E από τις ΗΠΑ. Το Κατάρ υπέγραψε επίσης μια παρόμοια συμφωνία εκπαίδευσης πιλότων με την Ιταλία τον Νοέμβριο του 2020, εκφράζοντας την πρόθεσή του να αγοράσει εκπαιδευτικά τζετ Leonardo T-346 που χρησιμοποιούνται ευρέως από την ιταλική Πολεμική Αεροπορία.

Η Τουρκία έχει από το 2017 μια στρατιωτική βάση με περίπου 3.000 στρατιώτες στο Κατάρ υπό την ηγεσία της Συνδυασμένης Διοίκησης Κατάρ-Τουρκίας, που ιδρύθηκε το 2015. Επιπλέον, η Τουρκία και το Κατάρ υπέγραψαν πρωτόκολλο ασφαλείας για την ανάπτυξη τουρκικών αστυνομικών μονάδων κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2022. Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ζητήσει πολλές φορές από το Κατάρ να κλείσει την τουρκική βάση, η οποία, όπως υποστηρίζουν, απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή.

Πηγή: Nordic Monitor