Η Τουρκία είναι χώρα πηγής και διέλευσης για ξένους τρομοκράτες μαχητές που επιδιώκουν να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και άλλες τρομοκρατικές ομάδες που πολεμούν στη Συρία και το Ιράκ, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ετήσια έκθεσή του για την τρομοκρατία που εκδόθηκε την Πέμπτη.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, σε έκθεσή του τον Ιανουάριο, ανέφερε ότι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) συνέχισε να βασίζεται σε «υλικοτεχνικούς κόμβους» εντός της Τουρκίας για τα οικονομικά του. Έκτοτε, οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν εκδώσει κυρώσεις για να στοχοποιήσουν άτομα που εδρεύουν στην Τουρκία σε ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις περισσότερες από μισή ντουζίνα φορές.

Η Τουρκία έχει έναν ευρύ ορισμό της τρομοκρατίας, σημειώνει η έκθεση, τον οποίο η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τακτικά για να ποινικοποιήσει την άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης και του ειρηνικού συνέρχεσθαι.

Ένας τόσο ευρύς ορισμός της τρομοκρατίας περιλαμβάνει «τα λεγόμενα εγκλήματα κατά της συνταγματικής τάξης και την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια του κράτους», ανέφερε η έκθεση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Τουρκία να κινηθεί νομικά «κατά περισσότερων από 6.743 χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τους οποίους κατηγόρησε για προπαγάνδα ή προώθηση τρομοκρατικών οργανώσεων».

Αναφερόμενη στο τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, η έκθεση ανέφερε ότι η Τουρκία απέλασε 8.143 άτομα μεταξύ του 2015 και του Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους για ύποπτες σχέσεις με την τρομοκρατία. Η λίστα με τα άτομα που απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα περιείχε «περίπου 100.000 ονόματα».

Η τουρκική κυβέρνηση άρχισε να ταξινομεί τους οπαδούς του «αυτοεξόριστου κληρικού και πολιτικού στελέχους Φετουλάχ Γκιουλέν» ως Φετουλαχιστική Τρομοκρατική Οργάνωση (FETÖ) μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, αναφέρει η έκθεση. Σημείωσε ότι η ομάδα «δεν είναι χαρακτηρισμένη τρομοκρατική οργάνωση στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Το υπουργείο διαπίστωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση «συνεχίζει να συλλαμβάνει και να συλλαμβάνει Τούρκους πολίτες καθώς και αλλοδαπούς πολίτες που διαμένουν στην Τουρκία – συμπεριλαμβανομένου τοπικού προσωπικού στην αποστολή των ΗΠΑ στην Τουρκία – για φερόμενους δεσμούς FETO ή τρομοκρατίας, συχνά με βάση ελάχιστες αποδεικτικά στοιχεία και ελάχιστη δίκαιη διαδικασία».

Απαντώντας στην έκθεση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι οι αντιτρομοκρατικές προσπάθειες της Άγκυρας «δεν αξιολογήθηκαν με δίκαιο τρόπο», χαρακτηρίζοντας την προσέγγισή της «ελλιπή και μεροληπτική».

Το υπουργείο είπε ότι η Ουάσιγκτον «γνώριζε καλά» ότι οι σύμμαχοί της Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια κυρίως κουρδική ομάδα στη βόρεια Συρία, ήταν «υπό την καθοδήγηση» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Ως ένοπλη ομάδα που αγωνίζεται για την κουρδική αυτονομία στην Τουρκία εδώ και τέσσερις δεκαετίες, το PKK έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση τόσο από την Τουρκία όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Στην έκθεση, παρατηρείται ότι ο δίκαιος και νόμιμος αγώνας της Τουρκίας ενάντια στην ειδεχθή τρομοκρατική οργάνωση FETO αξιολογείται με προκατάληψη», ανέφερε το υπουργείο.

Η Τουρκία αναμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες «να βάλουν ένα τέλος στην παρουσία και τις δραστηριότητες της FETO στη χώρα, όχι να παρέχουν καταφύγιο για τα μέλη της FETO», πρόσθεσε, ολοκληρώνοντας τη δήλωση δηλώνοντας:

«Η Τουρκία διατηρεί τις προσδοκίες της για μια συνεπή, αποφασιστική και αποτελεσματική στάση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Οι συμπεριφορές και η ρητορική πέρα ​​από αυτό είναι ασυμβίβαστες με τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του πνεύματος της σχέσης συμμαχίας».

Πηγή: Ahval