
Το πρόγραμμα διευθύνει φίλος του Ερντογάν
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ενημέρωσε τους νομοθέτες την περασμένη εβδομάδα για το σχέδιο εθνικού άρματος μάχης Αλτάι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό στο κοινοβούλιο. Σχετικά με το 15ετές έργο που έχει εξελιχθεί σε αίνιγμα, ο υπουργός είπε στους νομοθέτες ότι τα προβλήματα κινητήρα και μετάδοσης δεν έχουν λυθεί. Το 2017 ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε την προσφορά μιας ιδιωτικής εταιρείας που είχε ήδη παραγάγει ένα πρωτότυπο και ήταν έτοιμη για μαζική παραγωγή. παρόλα αυτά συνήψε σύμβαση με μια άλλη εταιρεία που ανήκε σε επιχειρηματία του στενού του κύκλου, προκαλώντας μεγάλη διαμάχη.
Η αβεβαιότητα για τη συμμετοχή της γερμανικής εταιρείας Rheinmetall, της κατασκευάστριας αρμάτων μάχης Leopard, στο έργο Altay, έληξε επίσημα με την ενημέρωση του Akar στο κοινοβούλιο. Δεν ήταν μυστικό ότι υπήρξαν σοβαρές καθυστερήσεις στο έργο λόγω του αδήλωτου εμπάργκο της γερμανικής κυβέρνησης που ξεκίνησε ως αντίδραση στις μονομερείς στρατιωτικές επεμβάσεις της Τουρκίας στη Συρία τα τελευταία χρόνια. Ενώ η τουρκική κυβέρνηση επιδόθηκε σε έντονη διπλωματία για να πείσει τους Γερμανούς, ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με κορεατικές εταιρείες ως εναλλακτική λύση. Ο Ακάρ διευκρίνισε ότι η Rheinmetall δεν θα λάβει μέρος στο έργο.
Ο Ακάρ μιλά για το σχέδιο Altay στην κοινοβουλευτική του ομιλία:
«Δυστυχώς, δεν προέκυψαν αποτελέσματα από τις αιτήσεις για άδεια εξαγωγής που έγιναν για την προμήθεια των κινητήρων και του συστήματος μετάδοσης των αρμάτων μάχης Altay», είπε. «Υπό τον συντονισμό της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την παραγωγή εγχώριου κινητήρα όπως και οι διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες».

Χουλουσί Ακάρ
Ο Akar υποστήριξε προηγουμένως ότι η καλύτερη λύση για το έργο ήταν η χρήση γερμανικής τεχνολογίας, μετά από συνάντηση με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας Annegret Kramp Karrenbauer τον Φεβρουάριο στο Βερολίνο. «Το Altay αναπτύχθηκε με βάση έναν γερμανικό κινητήρα. Η εύρεση εναλλακτικού κινητήρα από άλλη χώρα και η ενσωμάτωσή του στο άρμα δεν είναι απλή υπόθεση. Ο σχεδιασμός του άρματος πρέπει να αλλάξει. Ως εκ τούτου, η καταλληλότερη λύση θα ήταν η προμήθεια του γερμανικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας».
Εν τω μεταξύ, ο Akar ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο ότι η BMC είχε δημιουργήσει ένα πρωτότυπο Altay. Αυτή η πληροφορία, η οποία κυκλοφόρησε ως σπουδαία είδηση από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, στην πραγματικότητα δεν σημαίνει τίποτα για όσους παρακολουθούν το έργο, καθώς το πρωτότυπο Akar που αναφέρθηκε κατασκευάστηκε με τη χρήση του γερμανικού κινητήρα και συστήματος μετάδοσης που προμηθεύτηκε για σκοπούς έρευνας και ανάπτυξης. Θα πρέπει να επανασχεδιαστεί με νέο εξάρτημα κινητήρα, εάν προμηθεύεται από άλλη χώρα. Επιπλέον, η εταιρεία Otokar, η οποία υπέβαλε την πρώτη πρόταση για το έργο Altay που απορρίφθηκε από τον Ερντογάν, είχε παραγάγει τέσσερα πρωτότυπα το 2016 και τα παρέδωσε στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για δοκιμή και συμμόρφωση.
Σύμφωνα με τη συμφωνία του Altay το 2018, το πρώτο άρμα αναμενόταν να βγει από τη γραμμή συναρμολόγησης εντός 18 μηνών και να παραδοθεί στις τουρκικές χερσαίες δυνάμεις από την BMC. Η σύμβαση περιελάμβανε μαζική παραγωγή και υλικοτεχνική υποστήριξη κύκλου ζωής για 250 μονάδες. Μετά την υπογραφή του σχεδίου Altay με την BMC το 2018, η κυβέρνηση κατηγορήθηκε από ομάδες της αντιπολίτευσης ότι ευνοούσε μια τουρκοκαταριανή κοινοπραξία που ανήκει στον Τούρκο επιχειρηματία Ethem Sancak, ο οποίος συμμετέχει στο εκτελεστικό συμβούλιο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και την οικογένεια Öztürk, μακρινούς συγγενείς του Προέδρου Ερντογάν, καθώς και το Κατάρ. Το πλήρες 49,9% των μετοχών της BMC ανήκει στο Κατάρ, ενώ η Sancak κατέχει το 25% και η οικογένεια Öztürk (Ahmet Öztürk, Talip Öztürk και Taha Yasin Öztürk) κατέχει το 25,1%.
Το έργο Altay είναι το πρώτο κύριο πρόγραμμα ανάπτυξης αρμάτων μάχης της Τουρκίας, το οποίο περιλαμβάνει ηλεκτρονικά συστήματα διοίκησης και ελέγχου, πυροβόλο 120 χιλιοστών και πανοπλία, τα οποία θα κατασκευαστούν από Τούρκους αμυντικούς εργολάβους. Το έργο Altay έχει πληγεί από κρίσιμα τεχνολογικά προβλήματα που έχουν επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα παραγωγής του.
Επίσκεψη Ερντογάν στο εργοστάσιο της BMC τον Ιούλιο.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει ανακοινώσει πολλές φορές ότι η μαζική παραγωγή του τανκς Altay θα ξεκινήσει σύντομα, επισημαίνοντας διάφορες ημερομηνίες. Επισκεπτόμενος το εργοστάσιο της BMC στις 2 Ιουλίου 2021, ο Ερντογάν είπε ότι μίλησε με τους μηχανικούς λογισμικού και έλαβε μια υπόσχεση από αυτούς ότι η παραγωγή θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2023. Ωστόσο, ο κινητήρας και το κιβώτιο ταχυτήτων είναι τα προβλήματα με το άρμα και όχι το λογισμικό.
Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να κατασκευάζει έναν κινητήρα δεξαμενής 1.500 ίππων, με βίντεο του κινητήρα που παρουσιάστηκαν στον Τύπο. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι για να επιτευχθεί η μεταφορά της ισχύος του κινητήρα στο άρμα θα χρειαστεί πολύς χρόνος.
Η BMC βρίσκεται σε συζητήσεις με την κορεατική εταιρεία κατασκευής κινητήρων Hyundai Doosan Infracore και την S&T Dynamics, η οποία παράγει αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων. Εκπρόσωποι των εταιρειών αυτών αναμένεται να επισκεφθούν την Τουρκία τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Πηγή: Nordic Monitor