Το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman (CVN 75), επικεφαλής πλοίο της Carrier Strike Group (CSG) 8, διέρχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό κατά τη διάρκεια άσκησης περιορισμένων ελιγμών στις 13 Οκτωβρίου. Φωτογραφία του Ναυτικού των ΗΠΑ

Για το Οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ ξεκίνησε χθες βράδυ το πλωτό γεωτρύπανο Stena Forth για να πραγματοποιήσει δοκιμαστική γεώτρηση της Exxon Mobil – Qatar Petroleum, στα πλαίσια της συνέχισης του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας με την κατοχική δύναμη να προσπαθεί με κάθε μέσο να το σταματήσει.

Κυπριακή ΑΟΖ / Διακρίνονται τα τεμάχια 5 και 10 / Πηγή εικόνας: Καθημερινή

Το Harry S. Truman Carrier Strike Group επιχειρεί τώρα στη Μεσόγειο Θάλασσα αφού αναπτύχθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από την Ανατολική Ακτή, επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι του Πολεμικού Ναυτικού στο USNI News την Πέμπτη.

Το USS Harry S. Truman (CVN-75), το Carrier Air Wing 1 και τα πλοία συνοδείας του πέρασαν από τα Στενά του Γιβραλτάρ στις 14 Δεκεμβρίου, αφού ξεκίνησαν από τον Ναυτικό Σταθμό Norfolk, Va., την 1η Δεκεμβρίου.

Το CSG διασταυρώθηκε με τη φρεγάτα κλάσης Sigma του Βασιλικού Μαροκινού Ναυτικού Allal Ben Abdallah (F 615), ανέφερε ο 6ος Στόλος των ΗΠΑ σε δήλωση.

Η είσοδος του αεροπλανοφόρου στη Μεσόγειο είναι η πρώτη φορά από τότε που το USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) πραγματοποίησε μια σύντομη διέλευση έξι ημερών σε ένα ταξίδι επιστροφής στην Ανατολική Ακτή από τη Μέση Ανατολή τον Ιούλιο. Τότε, το αεροπλανοφόρο Eisenhower και τα πλοία συνοδείας του πέρασε 25 ημέρες τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στη Μεσόγειο καθοδόν προς τον 5ο στόλο των ΗΠΑ. (Με πληροφορίες από USNI News)

Δείτε το βίντεο: