Πηγή εικόνας: ΚΥΠΕ

Με γοργούς ρυθμούς βαδίζει προς την εκμετάλλευση του μεγάλου ορυκτού πλούτου που κρύβεται στην Κυπριακή ΑΟΖ η Λευκωσία.

Πηγή: Αθηναϊκό και Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων / Κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων

Η κυπριακή Κυβέρνηση και η κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Energy υπέγραψαν την Παρασκευή το Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής και η Άδεια Έρευνα Υδρογονανθράκων για το τεμάχιο 5 στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
 

Το συμβόλαιο υπέγραψε εκ μέρους της Κυβέρνησης η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου και εκ μέρους της κοινοπραξίας ο Βαρνάβας Θεοδοσίου, Διευθύνων Σύμβουλος της ExxonMobil Cyprus και ο Διευθυντής της Qatar Energy για διεθνείς δραστηριότητες παραγωγής και έρευνας (International Upstream and Exploration) Αλί αλ Μάνα.
 
Πρόκειται για το δέκατο τεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ που αδειοδοτείται.

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία των εκπροσώπων της αδειούχου κοινοπραξίας, των πρέσβεων των ΗΠΑ και του Κατάρ, καθώς και αξιωματούχων του Κράτους, η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) Νατάσα Πηλείδου υπέγραψε, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής και την Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το Τεμάχιο 5 της κυπριακής ΑΟΖ, με την ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited (διαχειρίστρια, ποσοστό 60%) και την Qatar Petroleum International Upstream LLC (ποσοστό 40%).

Εκ μέρους της κοινοπραξίας, το Συμβόλαιο υπέγραψαν ο κ. Βαρνάβας Θεοδοσίου, διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil Cyprus και ο διευθυντής της Qatar Energy για Διεθνείς Δραστηριότητες Παραγωγής και Έρευνας (International Upstream and Exploration) κ. Ali Al-Mana.

Πληροφορίες από: ΑΠΕ ΜΠΕ / ΚΥΠΕ