Στις 12 Νοεμβρίου, μια ομάδα που αποτελείται από την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν συμφώνησαν να δημιουργήσουν τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

Είναι ένας οργανισμός που ήταν σχεδόν 30 χρόνια στα σκαριά και βασίστηκε στην κοινή τους κληρονομιά.

Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία πίεσε αυτή την ομάδα να εδραιωθεί περαιτέρω και να μετατραπεί από απλώς έναν οργανισμό που εστιάζει στις πολιτιστικές και γλωσσικές συγγένειες.

Ο ρόλος της Τουρκίας στην Κεντρική Ασία έχει αυξηθεί τον τελευταίο καιρό μετά από επισκέψεις μιας σειράς ανώτατων αξιωματούχων στην Κεντρική Ασία.

Ο ρόλος της Τουρκίας παγκοσμίως έχει επίσης αυξηθεί, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Άγκυρα εστιάζει νέα στην Κεντρική Ασία και ότι τα τουρκικά κράτη της Κεντρικής Ασίας καλωσορίζουν την αναβάθμιση των δεσμών τους με μια ανερχόμενη Τουρκία.

Στο Majlis Podcast αυτής της εβδομάδας, ο διευθυντής σχέσεων των μέσων ενημέρωσης της RFE/RL, Muhammad Tahir, συντονίζει μια συζήτηση σχετικά με τους αυξανόμενους δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και Καζακστάν, Κιργιστάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν.

Οι καλεσμένοι αυτής της εβδομάδας είναι: από την Ιταλία, η Eleonora Tafuro Ambrosetti, ερευνήτρια του Κέντρου Ρωσίας, Καυκάσου και Κεντρικής Ασίας στο Ινστιτούτο Διεθνών Πολιτικών Σπουδών. από την Κωνσταντινούπολη, ο Mirsaid Khabibullaev, ο οποίος είναι επί του παρόντος ο αρχισυντάκτης του TRT Russia, της ρωσικής μονάδας της τουρκικής τηλεόρασης TRT στην Κωνσταντινούπολη· από την Ουάσιγκτον, ο Luke Coffey, διευθυντής του Allison Center for Foreign Policy Studies στο Heritage Foundation. και ο Bruce Pannier, ο συγγραφέας του ιστολογίου Qishloq Ovozi.

Πηγή: Radio Free Europe