Συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης από το 6ο τάγμα, το 37ο σύνταγμα πυροβολικού πεδίου, την 210η ταξιαρχία πυροβολικού πεδίου, τη 2η μεραρχία πεζικού εκτοξεύουν ρουκέτες κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης στο Cheorwon, Νότια Κορέα. Τα πραγματικά πυρά ήταν μέρος μιας ευρύτερης συνδυασμένης άσκησης με στοιχεία από τους Πεζοναύτες και την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ καθώς και από τον Στρατό και την Πολεμική Αεροπορία της Δημοκρατίας της Κορέας. Πηγή εικόνας: DVIDS

Lockheed Martin – Επανασυστήνοντας το σύστημα M270: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τον εκτοξευτή

Ο Αμερικανικός κολοσσός προτείνει να «επανασυστήσει» τους MLRS M270 της Ελλάδος

H Lockheed Martin εκσυγχρονίζει το θρυλικό σύστημα εκτόξευσης M270 ώστε, με την αποδεδειγμένη αξιοπιστία του στα πεδία των μαχών, να συνεχίσει να προστατεύει τους στρατιώτες για πολλές δεκαετίες ακόμα.

Το Πυραυλικό Σύστημα Πολλαπλής Εκτόξευσης (MLRS) είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο, αυτόματο σύστημα που εκτοξεύει ρουκέτες και πυραύλους εδάφους-εδάφους από την οικογένεια πυρομαχικών MLRS (MFOM).

Οι εκτοξευτές Μ270 παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Καταιγίδα της Ερήμου και η Lockheed Martin συνεργάζεται τώρα με εγχώριους και διεθνείς πελάτες για να επαναφέρει τους παροπλισμένους εκτοξευτές M270 σε άρτια κατάσταση με νέους κινητήρες 600 HP, νέο σύστημα ελέγχου πυρός και βελτιωμένη θωρακισμένη καμπίνα.

Οι βελτιώσεις θα επιτρέψουν στο σύστημα MLRS να εκτοξεύει τα πιο σύγχρονα πυρομαχικά επόμενης γενιάς, συμπεριλαμβανομένου του Πυραυλικού Συστήματος Πολλαπλής Εκτόξευσης Μεγάλης Εμβέλειας (ER GMLRS) και των Πυραύλων PrSM. Επιπλέον, οι αναβαθμίσεις θα βελτιώσουν την επιβιωσιμότητα του πληρώματος και του συστήματος και θα προσφέρουν διαλειτουργικότητα με συστήματα των συνεργαζομένων χωρών, καθώς και με συστήματα του ΝΑΤΟ.

Ο εκσυγχρονισμός των M270 είναι μόνο ένα παράδειγμα συνεργασίας της Lockheed Martin με τους χρήστες του συστήματος με στόχο τη διεύρυνση του κύκλου ζωής και την ελαχιστοποίηση των αναγκών συντήρησης των βασικών μας προϊόντων που επιχειρούν συνήθως σε απομακρυσμένες τοποθεσίες με μικρά πληρώματα.

Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τις κρίσιμες δυνατότητες που παρέχει το M270:

  1. Ο εκτοξευτής M270 μπορεί να εκτοξεύσει 12 κατευθυνόμενες ρουκέτες εδάφους-εδάφους MLRS (GMLRS) ή μεγάλης εμβέλειας ρουκέτες εδάφους-εδάφους (ER GMLRS), 4 πυραύλους PrSM ή 2 πυραύλους ATACMS, γρηγορότερα και πιο μακριά από οποιονδήποτε από τους προκατόχους του.
  2. Το MLRS έχει αποδείξει τις ικανότητές του στο πεδίο των μαχών και υπερβαίνει τις απαιτήσεις απόδοσης του συστήματος.
  3. Το τριμελές πλήρωμα του εκτοξευτή μπορεί να εξαπολύσει γρήγορα μεγάλη δύναμη πυρός και στη συνέχεια να αποχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα από την περιοχή βολής, βελτιώνοντας έτσι την επιβιωσιμότητα του πληρώματος και της πλατφόρμας. 
  4. Εξετάζεται ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού για τη διασφάλιση των δυνατοτήτων και της υποστήριξης του συστήματος μέχρι το 2050.
  5. Το M270 χρησιμοποιείται από περισσότερα από 14 κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Νότιας Κορέας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Πηγή: Lockheed Martin

Δείτε το βίντεο:

Χαρακτηριστικά

Πλήρωμα3 άτομα:
1 Αρχηγός Στοιχείου
1 Σκοπευτής-Πυροβολητής
1 Οδηγός ερπυστριοφόρου
Μήκος6,85 μέτρα
Πλάτος2,97 μέτρα
Ύψος2,59 μέτρα
Μάζα24,95 τόνους
Πρωτεύων οπλισμόςΣύστημα πολλαπλής εκτόξευσης Μ269
ΚινητήραςCummins Diesel (πετρελαιοκινητήρας)
Μέγιστη ταχύτητα64 χλμ/ώ
Αυτονομία640 χλμ.
Πηγή: Wikipedia
Χάρτης των χειριστών M270 σε μπλε με τους πρώην χειριστές σε κόκκινο / Πηγή εικόνας: Jurryaany Wikipedia