Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υπέγραψαν τη συνθήκη στη Ρώμη (AFP / Domenico Stinellis)

ΡΩΜΗ, 26 Νοεμβρίου (Reuters) – Ιταλία και Γαλλία υπέγραψαν την Παρασκευή μια συνθήκη για την ενίσχυση των διμερών δεσμών και την ενίσχυση του συντονισμού τους εντός της Ευρώπης, τη στιγμή που η διπλωματία της ΕΕ δοκιμάζεται από την αποχώρηση της Γερμανίδας Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έθεσαν τα ονόματά τους στο νέο σύμφωνο στο παλάτι Quirinale της Ρώμης. Στη συνέχεια, ένας σχηματισμός αεροπλάνων με καπνό στα χρώματα των δύο εθνών, διέσχισε έναν θυελλώδη ουρανό.

«Η συνθήκη… σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας. Η Γαλλία και η Ιταλία εδραιώνουν περαιτέρω τους διπλωματικούς, εμπορικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μας», είπε ο Ντράγκι σε δημοσιογράφους.

Η τελετή υπογραφής έρχεται λίγο μετά τη συμφωνία ενός νέου συμφώνου συνασπισμού στη Γερμανία, δίνοντας τέλος στα 16 χρόνια διακυβέρνησης της Μέρκελ, η οποία ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Ευρώπης και σφυρηλάτησε ιδιαίτερα στενούς δεσμούς με διαδοχικούς Γάλλους ηγέτες.

Η νέα κυβέρνηση του Βερολίνου αναμένεται να είναι πιο εσωστρεφής, ειδικά στην αρχή της θητείας της, και τόσο το Παρίσι όσο και η Ρώμη επιθυμούν να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους σε μια περίοδο συννεφιασμένη από την οικονομική αβεβαιότητα, την πανδημία, μια πιο διεκδικητική Ρωσία, μια ανερχόμενη Κίνα και μια πιο αποδεσμευμένη Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μακρόν είπε ότι η Συνθήκη Quiranale, που ονομάστηκε για τη ρωμαϊκή κατοικία του Ιταλού προέδρου, δεν αμφισβητεί τις γαλλικές σχέσεις με τη Γερμανία, αλλά είναι συμπληρωματική και στοχεύει στην ενίσχυση ολόκληρης της Ευρώπης.

«Ο στόχος που ακολουθούμε είναι να έχουμε μια πιο ισχυρή και κυρίαρχη Ευρώπη… Μια Ευρώπη που ξέρει πώς να προστατεύει τα σύνορά της και να υπερασπίζεται τον εαυτό της», είπε ο Μακρόν.

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Η συνθήκη είχε αρχικά προβλεφθεί το 2017, αλλά οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν το 2018 όταν μια λαϊκιστική κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντά της στη Ρώμη και συγκρούστηκε επανειλημμένα με τον Μακρόν για τη μετανάστευση.

Υπήρξε μια αναγέννηση φέτος μετά τον διορισμό του Ντράγκι για να ηγηθεί της ιταλικής κυβέρνησης ενότητας και οι δύο άνδρες συναντήθηκαν επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες, συνεργαζόμενοι στενά σε τομείς που ήταν προηγούμενα σημεία ανάφλεξης, όπως οι προσπάθειες για τον τερματισμό πολυετούς σύγκρουσης στη Λιβύη.

Η Συνθήκη Quirinale, χαλαρά διαμορφωμένη σε ένα γαλλογερμανικό σύμφωνο του 1963, θα οδηγήσει στο Παρίσι και τη Ρώμη να αναζητήσουν κοινό έδαφος πριν από τις συνόδους κορυφής της ΕΕ, όπως η Γαλλία ήδη συντονίζει βασικές κινήσεις ευρωπαϊκής πολιτικής με τη Γερμανία.

Ο Ντράγκι είπε ότι τα δύο έθνη θα ξεκινήσουν «νέες μορφές συνεργασίας» στην ενέργεια, την τεχνολογία, την έρευνα και την καινοτομία. Πρόσθεσε ότι τουλάχιστον μία φορά το τρίμηνο, ένας Ιταλός υπουργός θα παρευρεθεί σε μια συνεδρίαση του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου και το αντίστροφο.

Η Γαλλία και η Ιταλία δεσμεύτηκαν επίσης να διευκολύνουν τις «αμοιβαίες επενδύσεις» και να καθορίσουν «κοινές στρατηγικές στις διεθνείς αγορές».

Οι γαλλικές εταιρείες έχουν επενδύσει πολλά στην Ιταλία τα τελευταία χρόνια, αλλά οι Ιταλοί πολιτικοί κατηγόρησαν το Παρίσι ότι είναι λιγότερο συνεργάσιμο όταν οι ιταλικές επιχειρήσεις αναζητούν διασυνοριακές συμφωνίες.

Νωρίτερα αυτό το έτος, η προσπάθεια της κρατικής ναυπηγικής εταιρείας Fincantieri να εξαγοράσει το γαλλικό της Chantiers de l’Atlantique κατέρρευσε, ματαιώθηκε από θέματα ανταγωνισμού της ΕΕ.

Ιταλοί αξιωματούχοι υποψιάστηκαν ότι το Παρίσι προσπάθησε ενεργά να υπονομεύσει τη συμφωνία στα παρασκήνια.

Πηγή: Reuters

Δείτε το βίντεο: