Εκτόξευση στρατηγικού πυραύλου Scalp Naval / MdCN από Γαλλικό υποβρύχιο / Φώτο: MBDA

Υπάρχουν δύο σενάρια στα οποία μπορεί η Ελλάδα να επικαλεστεί γαλλική βοήθεια με βάση τη συμφωνία. Το ένα είναι μια σύγκρουση για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ίσως, όπως φοβάται η Ελλάδα, ως σκόπιμη πρόκληση από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2023. Το δεύτερο θα ήταν μια ελληνική απόφαση για επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια. «Η Αγκυρα φοβάται ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να ωθήσει την Ελλάδα σε κινήσεις που αλλιώς δεν θα έκανε».

Πηγή: Η Καθημερινή

Η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής στο άρθρο 2 της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας Γαλλίας και Ελλάδας εξέπληξε πολλούς. «Τα μέρη θα παρέχουν βοήθεια το ένα στο άλλο, με όλα τα κατάλληλα μέσα, αν χρειαστεί με τη χρήση ενόπλων δυνάμεων, εφόσον διαπιστώσουν από κοινού ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένοπλη επίθεση εναντίον του εδάφους μιας από τις δύο χώρες, σε συμφωνία με το αρθρο 51 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει η συμφωνία.

Ο Μπρινό Τετρέ, αναλυτής στρατηγικών θεμάτων στο γαλλικό Ινστιτούτο Μοντέιν, εξηγεί ότι η αμυντική συμφωνία δεν σηματοδοτεί σκλήρυνση της στάσης της Γαλλίας απέναντι στην Αγκυρα. Την ίδια μέρα που ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν στο Παρίσι για να υπογράψει τη συμφωνία, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη για την πρώτη συνάντηση της Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου Γαλλίας – Τουρκίας από το 2018.

Διαβάστε περισσότερα>>