Ο ΚΥΒΟΣ ερρίφθη. Παρά τις κλιμακούμενες τουρκικές αντιδράσεις, το πρώτο βήμα για τη διεξαγωγή της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο κοίτασμα «Γλαύκος» στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη από τον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό EXXON MOBIL έγινε. Σύμφωνα με NAVTEX που εξέδωσε ο Σταθμός της Λάρνακας, θα πραγματοποιηθούν από τις 19 Νοεμβρίου έως τις 30 Ιανουαρίου «προπαρασκευαστικές εργασίες και γεωτρητικές εργασίες» στην περιοχή που ορίζεται από τις συντεταγμένες στο στίγμα του μεγάλου κοιτάσματος Γλαύκος που είχε εντοπίσει το 2019 η αμερικανική εταιρεία. Όπως είναι γνωστό, στο θαλασσοτεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, δραστηριοποιείται η κοινοπραξία της EXXON MOBIL με την Qatar Petroleum.

Όπως είναι επίσης γνωστό, η πρώτη ερευνητική γεώτρηση, που διενεργήθηκε το 2019, ανέδειξε μια αρχική ποσότητα φυσικού αερίου μεταξύ 5 και 8 τρισεκατομμυρίων ποδών (tcf). Προσδοκίες υπάρχουν για τα αποτελέσματα, όπως σημειώνεται και από τον αντιπρόεδρο του αμερικανικού κολοσσού, που είχε τις τελευταίες μέρες συνάντηση στη Λευκωσία με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη. Εξέφρασε την ελπίδα η επιβεβαιωτική γεώτρηση να επιβεβαιώσει μέγιστη ποσότητα αερίου. Υπενθυμίζεται πως κατά την παραμονή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε συνάντηση με την ηγεσία της αμερικανικής εταιρείας και ήταν ξεκάθαρο ότι θα προχωρούσε ο σχεδιασμός όπως προβλεπόταν.

Έχοντας μάλιστα τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, η  υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, η οποία υπέδειξε τις τελευταίες μέρες πως ανάλογα με την ποσότητα του φυσικού αερίου που θα εντοπιστεί, υπάρχουν διάφορα σενάρια στο τραπέζι, τα οποία θα εξεταστούν, με το σενάριο προς τερματικό στην Αίγυπτο να θεωρείται το επικρατέστερο. 

Διαβάστε περισσότερα>>