
Μόνιμο αντικείμενο συζήτησης στην Τουρκία, από την κυβέρνηση και τους αναλυτές μέχρι τα τουρκικά ΜΜΕ οι νέες αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδος με Γαλλία και ΗΠΑ καθώς και τα νέα εξοπλιστικά που ενισχύουν την Αθήνα.
Τι λένε τουρκικά μέσα για τις φρεγάτες Belharra του Πολεμικού Ναυτικού
«Τα ελληνικά όνειρα για αλλαγή των ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο διαψεύστηκαν», λέει η Aydinlik. «Έγινε γνωστό ότι οι φρεγάτες Belharra 3+1 που θα αγοράσει η Αθήνα από τη Γαλλία δεν θα έχουν το ναυτικό πυροβόλο 76mm Strales και το σύστημα RIM-116 RAM λόγω έλλειψης χρημάτων.
«άοπλα» τα πλοία της Αθήνας
Έγινε γνωστό ότι οι φρεγάτες Belharra 3+1 που θα αγοράσει η Ελλάδα από τη Γαλλία δεν θα έχουν το ναυτικό πυροβόλο 76mm Strales και το σύστημα RIM-116 RAM λόγω έλλειψης χρημάτων. Επιπλέον, για να ξεκινήσει το έργο, η Αθήνα πρέπει να καταβάλει προκαταβολή 1,2 δισ. ευρώ έως τις 28 Δεκεμβρίου.
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν υποστεί μια μεγάλη διαδικασία εξοπλισμού και εκσυγχρονισμού τα τελευταία χρόνια. Αυξάνοντας κατά 5 φορές τον προϋπολογισμό που διατίθεται για τον εξοπλισμό, η Αθήνα υπέγραψε συμφωνίες «στρατηγικής συνεργασίας» με τη Γαλλία και μετά τις ΗΠΑ. Μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις της Αθήνας σε αυτές τις συμφωνίες ήταν αναμφίβολα η προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών Dassault Rafale. Μια άλλη σημαντική ανακάλυψη ήταν το πρόγραμμα φρεγάτας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είχε ως στόχο τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών κλάσης Ύδρα στο απόθεμά του και την προμήθεια πλοίων νέας γενιάς για την αντικατάσταση των φρεγατών κλάσης Έλλη. Το πρόγραμμα, που στοχεύει να παρέχει στο Ελληνικό Ναυτικό σύγχρονες δυνατότητες όπλων και αισθητήρων. Περιλάμβανε την προμήθεια φρεγατών γενικής χρήσης νέας γενιάς με τη συμβολή των ελληνικών ναυπηγείων, την αγορά μεταχειρισμένων πλοίων για την υποστήριξη των φρεγατών κλάσης Hydra και Elli μέχρι την άφιξη των νέων πλοίων και τον εκσυγχρονισμό του χρόνου ημιζωής των φρεγατών κλάσης Hydra.
Το Ελληνικό Ναυτικό, που χτύπησε τις πόρτες πολλών εταιρειών στο πλαίσιο του προγράμματος, απαρίθμησε τις προσφορές 6 εταιρειών τον Ιούνιο του 2021. Ζητήθηκε από κάθε εταιρεία να προσφέρει νέα πλοία, ενδιάμεσες λύσεις και πακέτα εκσυγχρονισμού για την κατηγορία Hydra. Αλλά πολλές από τις προτάσεις απέτυχαν να ανταποκριθούν σε αυτές τις τρεις υστερίες ταυτόχρονα. Για το λόγο αυτό, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε να χωρίσει το πρόγραμμα και να ασχοληθεί χωριστά με τον εκσυγχρονισμό, την προσωρινή λύση και την προμήθεια νέων πλοίων.
Στις 28 Σεπτεμβρίου 2021, υπογράφηκε μνημόνιο συμφωνίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, το οποίο καλύπτει την προμήθεια 4 φρεγατών κλάσης «FDI Belharra», 3 από τις οποίες είναι οριστικές και 1 ως επιλογή, και 3 προαιρετικές κορβέτες κατηγορίας Gowind. . Οι συμφωνίες που θα επιτρέψουν την πλήρη υλοποίηση του έργου έχει προγραμματιστεί να υπογραφούν έως το τέλος του 2021. Στο πλαίσιο του έργου, τα 2 πρώτα πλοία θα παραδοθούν μέχρι το τέλος του 2025 και το τελευταίο μέχρι το τέλος του 2026. Τα πλοία θα κατασκευαστούν στη Γαλλία από το Naval Group. Οι διαπραγματεύσεις με ελληνικές εταιρείες για την παραγωγή ορισμένων υποσυστημάτων βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Επιπλέον, η προσφορά του Naval Group περιλαμβάνει την επιλογή 3 κορβετών κατηγορίας Gowind (πιθανόν Gowind 2500). Για την ενδιάμεση λύση σχεδιάζονται φρεγάτες κλάσης La Fayette για το Γαλλικό Ναυτικό, του οποίου οι δραστηριότητες εκσυγχρονισμού συνεχίζονται μέχρι να τεθούν σε λειτουργία τα 2 πρώτα πλοία.
Οι φρεγάτες FDI Belharra είναι σύγχρονα πλοία γενικής χρήσης που κατασκευάζονται από το French Naval Group. Η πρώτη από τις 5 ΑΞΕ που θα παραχθούν για το Γαλλικό Ναυτικό θα ρυμουλκηθεί αυτόν τον μήνα. Το πρώτο πλοίο της κατηγορίας, Admiral Ronarc’h, θα παραδοθεί στο Γαλλικό Ναυτικό το 2024.
Τα πλοία κλάσης FDI Belharra, για τα οποία το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει παραγγείλει 3+1, θα παραδοθούν από τις αρχές του 2025. Ωστόσο, γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει πρόβλημα με τα όπλα και τα συστήματα αισθητήρων των πλοίων που θα παραδοθούν στην Ελλάδα. Το ελληνικό αμυντικό site navaldefence.gr αναφέρει ότι από τις φρεγάτες κλάσης Belharra θα λείπει αυτό που επιθυμεί περισσότερο το Ελληνικό Ναυτικό.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Ελλάδα πρέπει να έχει δώσει την κατάθεση των 1,2 δισ. ευρώ στη Γαλλία εντός 3 μηνών, δηλαδή πριν από τις 28 Δεκεμβρίου 2021.
Φυσικά το ναυπηγικό πρόγραμμα δεν τελειώνει εκεί. Μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία για την κατασκευή των φρεγατών, θα ξεκινήσει ο οπλισμός και ο εξοπλισμός του πλοίου ως επόμενο στάδιο. Σε αυτό το σημείο, ο προϋπολογισμός που διατίθεται για τα όπλα φαίνεται να δημιουργεί προβλήματα. Το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου του πλοίου είναι προς το παρόν άγνωστο. Σύμφωνα με την αναφορά του TurDef από το Naval Defense, το ναυτικό πυροβόλο 76mm Strales και το συμπληρωματικό σύστημα RAM (Rolling Airframe Missile) του CIWS δεν θα περιλαμβάνονται στα πλοία.
Αυτό μετατρέπει το πλοίο σε τενεκέ.
Η επιλογή Strales 76mm είναι πολύ σημαντική. Σε αντίθεση με το Super Rapid, το σύστημα πυροβόλων Strales έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύει κατευθυνόμενα πυρομαχικά Dart που αναπτύχθηκε από τον Leonardo. Τα πυρομαχικά Dart αναπτύχθηκαν για την υπεράσπιση των πλοίων από πυραύλους κρουζ και άλλους εναέριους στόχους. Μπορεί να εμπλέξει εναέριους στόχους σε εμβέλεια έως και 8 χιλιομέτρων. Οι Ιταλοί είναι τόσο σίγουροι για το ποσοστό επιτυχίας του συστήματος που θα χρησιμοποιήσουν το σύστημα Strales ως CIWS σε ορισμένα από τα πλοία τους.Το Strales μεταδίδει τα δεδομένα που λαμβάνει από το ραντάρ ελέγχου πυρός στα πυρομαχικά Dart με την κεραία άνω ζεύξης που ανοίγει κατά τη βολή . Για το λόγο αυτό, μόνο πλοία με πυργίσκο Strales μπορούν να χρησιμοποιήσουν πυρομαχικά Dart. Ο Λεονάρντο πριν από λίγο καιρό εκτόξευσε πυρομαχικά Dart από άλλες παραλλαγές όπλων των 76 χιλιοστών χωρίς να εξαρτάται από το σύστημα άνω ζεύξης στο Strales». Πηγή: AYDINLIK
Δείτε το βίντεο: