LANDING CRAFT TANK (LCT) / Πηγή εικόνας: SSB

«Τέτοιοι εξοπλισμοί είναι έξω από την ηθική των σοσιαλιστών» είχε πει ο Σάντσεθ στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά το 2018 αναφερόμενος σε τέτοιου είδους εξοπλιστικά της Τουρκίας.

Για την απουσία κοινής πολιτικής στον τομέα των εξαγωγών πολεμικού υλικού χωρίς αυτό βέβαια να επιτρέπει στην Ισπανία να αγνοεί σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία, κάνει λόγο ο καθηγητής Π.Κ. Ιωακειμίδης σε άρθρο του που διαβάζουμε στο in.gr. Η περίπτωση, λέει ο καθηγητής, Γαλλίας – Ελλάδας είναι εντελώς άλλης ποιοτικής τάξης, καθώς και οι δύο χώρες είναι μέλη της Ένωσης και η συνεργασία τους εντάσσεται (και) στη συνολική ευρωπαϊκή διαδικασία για τη στρατηγική αυτονομία και άμυνα.

Η αείμνηστη πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και αρχηγό του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ.

Ανησυχία προκαλούν φήμες ότι η Τουρκία θα παραλάβει από την Ισπανία όχι μόνο δεύτερο αεροπλανοφόρο και υποβρύχιο αλλά και αποβατικά σκάφη.

Σύμφωνα με το Βηματοδότη και το Βήμα, αυτό που ενόχλησε περισσότερο την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι τόσο η ναυπήγηση αεροπλανοφόρου για την Τουρκία (έτσι κι αλλιώς χωρίς τα F-35 το αεροπλανοφόρο όταν και όποτε παραδοθεί στους Τούρκους θα χρησιμεύσει ως βάση των drones ή των ελικοπτέρων), ούτε η ναυπήγηση υποβρυχίων (που Ισπανοί δεν φημίζονται όσο για παράδειγμα οι Γάλλοι ή οι Αμερικανοί στην κατασκευή υποβρυχίων), αλλά η ναυπήγηση, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, αποβατικών σκαφών.

Το αμφίβιο αποβατικό πλοίο Bayraktar (L-402) παίρνει τη θέση του στον κατάλογο της διοίκησης του τουρκικού ναυτικού / Φώτο: Defence Turkey

Αυτή είναι η ανησυχία γιατί εάν κοιτάξει κανείς τους σκοπούς της Άγκυρας τα αποβατικά σκάφη τα προορίζει είτε για τα ελληνικά νησιά, είτε για την Κύπρο είτε για την Λιβύη.

Απέναντι από τα ελληνικά νησιά η Τουρκία διαθέτει ήδη στόλο αποβατικών σκαφών, τα οποία εδώ και χρόνια όχι μόνον δεν τα απομακρύνει αλλά συνεχώς τα ενισχύει.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δίνουν τα χέρια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα της Τουρκίας, στις 17 Νοεμβρίου 2021. Φώτο: Προεδρικό Γραφείο Τύπου της Τουρκίας μέσω του REUTERS

Στο Υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη εκτάκτως για να δώσει εξηγήσεις ο Ισπανός Πρέσβης μετά τη στρατιωτικής συμφωνία και πώληση όπλων της Μαδρίτης στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, «σε συνέχεια της επίσκεψης του Ισπανού πρωθυπουργού στην Άγκυρα και όσων ανακοινώθηκαν, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισπανό ομόλογό του J.M.Albares».

«Κατά την συνομιλία, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στα ζητήματα Ελληνικού ενδιαφέροντος που προέκυψαν. Ο Ισπανός ΥΠΕΞ έδωσε διευκρινίσεις και πρότεινε την άμεση επίσκεψή του στην Αθήνα, προς πλήρη διευκρίνιση των σχετικών ζητημάτων. Η πρόταση του έγινε δεκτή» επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Δείτε το βίντεο: