Το πρόγραμμα της Τουρκίας να αναπτύξει το πρώτο εγχώριο άρμα μάχης, το Altay, περιγράφει με τον πιο κατατοπιστικό τρόπο το πώς η αμυντική βιομηχανία της χώρας παραμένει «όμηρος” των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην παροχή κομβικών τεχνολογιών, αναφέρει η Ahval και διαβάζουμε στο capital.gr.

Καθώς το πρόγραμμα των Altay καθυστερεί εξαιτίας αυτών των παραγόντων, η Νότια Κορέα έδωσε στην Τουρκία μια χείρα βοηθείας, προσφέροντας την τεχνολογία για τις μηχανές των αρμάτων, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για να μπορέσουν τα Altay να μπουν στη γραμμή παραγωγής.

Στην περίπτωση που τελικά η Σεούλ βοηθήσει την Άγκυρα να αναπτύξει τις μηχανές, τότε η Τουρκία θα μπορούσε να υλοποιήσει το φιλόδοξο πλάνο της για δημιουργία 1.000 αρμάτων μάχης, τόσο για τις εγχώριες ένοπλες δυνάμεις όσο και για εξαγωγή. Μάλιστα το Κατάρ που αποτελεί έναν από τους εγγύτερους συμμάχους της Τουρκίας έχει ήδη παραγγείλει 100 Altay. Πιθανοί αγοραστές θα μπορούσαν να είναι το Αζερμπαϊτζάν, το Ομάν, το Πακιστάν και η Σαουδική Αραβία.

Υπολογίζεται ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν περί τα 2.500 με 3.000 άρματα μάχης, τα οποία είναι αμερικανικής και γερμανικής κατασκευής.

Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εκσυγχρονίσει ένα μέρος του στόλου των αρμάτων μάχης της, σε αυτές ακόμα περιέχεται μεγάλος αριθμός πεπαλαιωμένων αμερικανικών Μ48 και Μ60. Αλλά ακόμα και τα γερμανικά Leopard 1 και 2 που διαθέτει έχουν αρχίσει να «γερνάνε”. Όταν η Τουρκία χρησιμοποίησε άρματα μάχης στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων και του ΙΚ εντός του συριακού εδάφους κατά την περίοδο 2016-2018, απώλεσε αρκετά Μ60, ενώ καταστράφηκαν και νεότερα Leopard 2A4 (υπολογίζονται σε 8 με 10 τανκς).

Διαβάστε περισσότερα>>

Δείτε το βίντεο: