
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Hellas Journal, μέσα από την απάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου γίνεται γνωστό πως εκτός από την τιτάνια προσπάθεια που έκανε το Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών στην 112 Πτέρυγα Μάχης και απέδωσε σαν καινούριο το πρώτο C-130 που είχε αναλάβει, σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση δυο προγραμμάτων εργοστασιακής συντήρησης για πέντε μεταγωγικά αεροσκάφη. Τα C-130 θα πρέπει να μεταφερθούν στο εξωτερικό, αλλά όπως σημείωσε ο υπουργός αυτά θα επιστρέψουν μέσα σε δυο χρόνια.
Το ένα πρόγραμμα αφορά δυο C-130 που «θ’ αναστηθούν», σύμφωνα με πληροφορίες στην Πορτογαλία κι αυτό θα γίνει μέσω της NSPA (NATO Support and Procurement Agency), δηλαδή της Νατοϊκής υπηρεσίας που εγκρίνει εργοστασιακούς φορείς εξειδικευμένους στην αεροναυπηγική και τους τύπους των αεροσκαφών.
Το δεύτερο πρόγραμμα έχει να κάνει με την αποστολή τριών C-130 στο Ισραήλ, ένα εγχείρημα με πολλές δυσκολίες που έχει το δικό του επισκευαστικό ρίσκο όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές.
Παράλληλα τρέχει η συμφωνία μεταξύ Πολεμικής Αεροπορίας και Ηνωμένων Πολιτειών για την υποστήριξη των Ελληνικών C-130. Στον αγώνα για την αναβίωση του στόλου των C-130 έχει μπει και η Lockheed Martin η οποία έχει κληθεί να παρέχει εκτός από υλικά και πολύτιμες υπηρεσίες για το επίπεδο της εργοστασιακής συντήρησης.
Πηγές από το αεροπορικό Επιτελείο σημειώνουν με νόημα πως και στην ΕΑΒ έχουν δεσμευτεί ότι μέσα στα επόμενα δυο χρόνια θα καταφέρει η εταιρεία ν’ αποδώσει πίσω στην 356 Μοίρα δυο C-130.
Δείτε το βίντεο:
Σχολιασμός ειδήσεων με το Γεώργιο Παπασημάκη
#γεωργιοςπαπασημακης #georgepapasimakis #c130