Αζέρος στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα από αρμενικά πυρά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανακοίνωσε το Μπακού, ένδειξη ότι η κατάσταση παραμένει ασταθής σε αυτή την αμφισβητούμενη περιοχή του Καυκάσου, που ήταν θέατρο ενός αιματηρού πολέμου πέρυσι. Το περιστατικό σημειώθηκε την ίδια μέρα που συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στο Μινσκ, καθώς οι δύο χώρες έχουν αρχίσει συνομιλίες σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν την ένταση στις σχέσεις τους.

Ένας στρατιώτης “έπεσε μαρτυρικά έπειτα από πυροβολισμό ελεύθερου σκοπευτή προερχόμενο από παράνομα ένοπλα αρμενικά στοιχεία”, τόνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, που κατήγγειλε μια “πρόκληση”. Το Μπακού κάλεσε τη Ρωσία και την Τουρκία, που έχουν δημιουργήσει ένα κοινό κέντρο για την επιτήρηση της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, να διενεργήσουν έρευνα, πρόσθεσε το υπουργείο.

Το φθινόπωρο του 2020, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ήταν το πεδίο ενός πολέμου μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στον οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι. Η σύγκρουση τελείωσε με τη βαριά ήττα της Αρμενίας, την υπογραφή εκεχειρίας, υπό ρωσική διαμεσολάβηση, και την παραχώρηση στο Αζερμπαϊτζάν σημαντικών εδαφών που διεκδικούσε από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η ορεινή περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους, αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν κατά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης με την υποστήριξη του Γερεβάν, γεγονός που οδήγησε σε μια πρώτη ένοπλη σύγκρουση που άφησε πίσω της 30.000 νεκρούς και προκάλεσε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Μετά το τέλος του πολέμου του 2020, οι εντάσεις παρέμειναν μεγάλες και συγκρούσεις ξεσπούν σε τακτά χρονικά διαστήματα στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, προκαλώντας φόβους για νέα ανάφλεξη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ