Με συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών που αναμένεται να υπογραφεί σε λίγες μέρες στην Ουάσιγκτον, η Αθήνα ενισχύει ακόμα περισσότερο τις θέσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στις νέες τοποθεσίες όπου θα αναπτυχθούν αμερικανικά στρατεύματα, ενώ η συμφωνία θα έχει καταρχήν πενταετή διάρκεια. Με νέες προκλητικές δηλώσεις αντιδρά η Άγκυρα διά στόματος Ακάρ.

Ακόμα ένα σημαντικό βήμα για τη διπλωματική και στρατιωτική θωράκιση της χώρας πραγματοποιεί η Αθήνα, καθώς μετά την εγκαθίδρυση της ελληνογαλλικής συμμαχίας ακολουθεί η ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Νίκο Δένδια, λίγες ώρες πριν από την αναχώρηση του υπουργού Εξωτερικών για την Ουάσιγκτον. «Είναι μια σημαντική συμφωνία αυτή που θα υπογραφεί το επόμενο διάστημα, η οποία νομίζω ότι αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό μας αποτύπωμα» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Στο επίκεντρο της συμφωνίας, η οποία θα υπογραφεί την Πέμπτη, βρίσκεται η επέκταση της αμερικανικής παρουσίας στο ελληνικό έδαφος, σε τέσσερις νέες τοποθεσίες. Έμφαση δίνεται καταρχάς στην περιοχή του Έβρου και δη την Αλεξανδρούπολη, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής: «Με την επιλογή των τεσσάρων νέων τοποθεσιών αυξάνεται το αμερικανικό στρατηγικό και στρατιωτικό αποτύπωμα στη χώρα μας και έρχεται να συνδυάζεται με τη θωράκιση της Ελλάδας από κάθε είδους εξωτερική απειλή».

Διαβάστε περισσότερα>>

Δείτε και:

Σχολιασμός ειδήσεων με το Γεώργιο Παπασημάκη

#γεωργιοςπαπασημακης #georgepapasimakis