Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανακοινώνει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να δοθεί διορία 72 ωρών στον πρέσβη της Λιβύης για να εγκαταλείψει τη χώρα, Αθήνα, Παρασκευή 06 Δεκεμβρίου 2019, Η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης σχετικά με τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας-Λιβύης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

“Το δίκτυο που έχουμε αναπτύξει, στο οποίο αναμένουμε να προστεθεί σύντομα και η νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ, αποτελεί ένα ψηφιδωτό το οποίο χτίζουμε εδώ και μία διετία”.

Σημαντική συνέντευξη Δένδια σε Ελληνικό μέσο

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», αναφέρει μεταξύ άλλων πως “η στρατηγική σχέση μας με τις ΗΠΑ έχει περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο, βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της.

Η νέα συμφωνία αποτελεί επιστέγασμα της μοναδικής αυτής σχέσης”, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται στην Άγκυρα λέγοντας πως “Όσο η Τουρκία απειλεί την χώρα μας με πόλεμο, το γνωστό casus belli, τα περιθώρια ενός εποικοδομητικού διαλόγου είναι μηδαμινά έως ανύπαρκτα”.

“Η Ελλάδα, όπως απέδειξε με τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, καθώς και την πολιτική συμφωνία επί της αρχής με την Αλβανία, επιθυμεί την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας με όλους, έχοντας ως γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο” είπε μεταξύ άλλων ο Υπουργός.

“Είναι, όμως γεγονός ότι υπηρεσιακά στελέχη των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την Τουρκία με μία ψυχροπολεμική προσέγγιση, ως αντίβαρο στην Ρωσία, όπως για παράδειγμα στην Συρία και στην Λιβύη”, είπε αναφερόμενος στη στάση συγκεκριμένων κύκλων στην Ουάσιγκτον, τόνισε όμως πως το Κογκρέσο βρίσκεται τουλάχιστον ένα βήμα μπροστά από την κυβέρνηση και υπενθυμίζει το East Med Act του 2019 και το σχέδιο νόμου για την αμυντική συνεργασία, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, και την συμμετοχή μας στο πρόγραμμα των F-35, ενώ έχει ιδιαίτερα επικριτική στάση απέναντι στην Τουρκία.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα , είπε ο Δένδιας, είναι η εισαγωγή τροπολογίας περί ανάθεσης στο State Department σύνταξης έκθεσης για τους “Γκρίζους Λύκους”, πρόταση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας.

Πηγή: «Το Βήμα της Κυριακής»

Δείτε το βίντεο:

Σχολιασμός ειδήσεων με το Γεώργιο Παπασημάκη

#γεωργιοςπαπασημακης #georgepapasimakis