Τελετή Παραλαβής του πρώτου υπερσύγχρονου γαλλικής κατασκευής Μαχητικού Αεροσκάφους 4ης+ γενιάς Rafale F3R – Φώτο: HAF

Ο συνδυασμός της αξιοποίησης του ευρωπαϊκού πλαισίου για την ενίσχυση της άμυνας της Ελλάδος, όπως καταδεικνύει η πρόσφατη συμφωνία με την Γαλλία, αλλά και η συνεχώς αναβαθμιζόμενη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ αποτελούν την πλέον ενδεδειγμένη στρατηγική ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζει ο καθηγητής Στρατηγικών Σπουδών στο National Defence University, στην Ουάσιγκτον, Άντριου Νόβο (Andrew Novo), στη συνέντευξη, που παραχωρεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και τον Σπύρο Μουρελάτο. Ο κ. Νόβο αναγνωρίζει στην τουρκική επιθετικότητα την αγωνία της Άγκυρας να μην εξαιρεθεί από τις δρομολογούμενες στρατηγικές και ενεργειακές συμφωνίες στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ τονίζει ότι μολονότι η Άγκυρα παραμένει ένας σημαντικός εταίρος για τις ΗΠΑ, οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι αμφιλεγόμενες πρωτοβουλίες της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκαλούν ήδη αυξημένη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.

Στον απόηχο του AUKUS, τέλος, ο κ. Νόβο παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις προσπάθειες της ΕΕ για την επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας σημειώνοντας, πάντως, ότι μία τέτοια μεταβολή προϋποθέτει την ομογενοποίηση της στρατηγικής προσέγγισης των κρατών – μελών της Ε.Ε. έναντι της Κοινής Ευρωπαϊκής Άμυνας, αλλά δυνάμεων όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του καθηγητή στο National Defence University, Andrew Novo, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τον δημοσιογράφο Σπύρο Μουρελάτο>>