Φώτο: Izmir leeWikipedia

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι σήμερα, στο κάστρο Μπρντό, κοντά στο Κράνι, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ -Δυτικών Βαλκανίων, συνομίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είπε ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας, θα συνεχίσει να στηρίζει τη Σερβία και θα τη βοηθήσει στην ευρωπαϊκή της πορεία».
«Όπως μου είπε, θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη Σερβική επικράτεια», εξήγησε ο Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου.

Είπε ότι είχε μια σύντομη συνομιλία με τον Ισπανό Πρωθυπουργό, τον οποίο ευχαρίστησε για την υποστήριξή τους, με τον Σλοβάκο Πρωθυπουργό, τον Ρουμάνο Πρόεδρο, καθώς και εκπροσώπους χωρών της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν το λεγόμενο ανεξάρτητο Κόσοβο.

Επισήμανε ότι είχε μια μακρά συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό των προσωρινών αρχών στην Πρίστινα, Αλμπίν Κούρτι, αναφέρει το Tanjug.

Politika.rs – echedoros

Όπως διαβάζουμε στο echedoros-a.gr, εν μέσω τεταμένων σχέσεων και εντάσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, η UEFA φαίνεται να έριξε λάδι στη φωτιά με την παρουσίαση του λογότυπου για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2024, όπου το Κοσσυφοπέδιο ουσιαστικά δεν αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.Κατά την παρουσίαση των χωρών της ηπείρου σε βίντεο της UEFA, το Κόσοβο είναι ενσωματωμένο στη Σερβική Επικράτεια. Επιπρόσθετα, δεν υπάρχουν πληροφορίες εάν αυτό είναι αποτέλεσμα σφάλματος ή αμέλειας στην παραγωγή του βίντεο.

Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008 μετά από μακρές συγκρούσεις, αλλά ακόμα δεν αναγνωρίζεται από ορισμένες χώρες της Ευρώπης, σημειώνει το βουλγαρικό Dnevnik.

Τον Μάρτιο, η χώρα βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο ενός διπλωματικού σκανδάλου ποδοσφαίρου σχετικά με τη μη αναγνώριση από την Ισπανία.

Το βίντεο της UEFA προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα, κυρίως από κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου και Αλβανούς. Η σερβική Telegraph σχολίασε εν συντομία: «Σύμφωνα με την UEFA, το Κοσσυφοπέδιο είναι Σερβία».

Χάρτης της UEFA όπου εικονίζεται το Κοσσυφοπέδιο – Μετόχια στους κόλπους της Σερβίας