Δένδιας: «Στο πλαίσιο αυτό, των αμυντικών προτεραιοτήτων των συμφωνιών, θα ήθελα να πω πως οι τουρκικές αιτιάσεις είναι απαράδεκτες. Αν η Τουρκία ενοχλείται από τις συμφωνίες, διαλαμβάνει τον εαυτό της ως εν δυνάμει επιτιθέμενο…Ενημέρωσα αναλυτικά για τη συμφωνία με τη Γαλλία. Μια συμφωνία που προωθεί την ευρωπαϊκή άμυνα, αναγνωρίστηκε από την Αμερικανική πλευρά. Λειτουργούμε επί τη βάση των συμβατικών μας υποχρεώσεων, εν αντιθέσει με άλλους που υποσκάπτουν την συνοχή του ΝΑΤΟ. Είναι αμιγώς αμυντική συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε. Αντίστοιχη συμφωνία υπέγραψα με τα Εμιράτα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών μετά την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας των Διπλωματικών Ακαδημιών Ελλάδας – Ουγγαρίας με τον Ούγγρο ομόλογό του Πίτερ Σιάρτο που πραγματοποιεί επίσκεψη σήμερα στη Χώρα μας.

Παναγιωτόπουλος: «Σήμερα, λοιπόν, κατά την επέτειο της Ανεξαρτησίας, υποκλινόμαστε και αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους τους Κυπρίους και Ελλαδίτες που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να την ελευθερία και ανεξαρτησία του Κυπριακού Ελληνισμού. Τιμούμε τους τραυματίες, τους αγνοούμενους και τους μαχητές που αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία της Κύπρου», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Άμυνας.

Πετρίδης: «Η πληγή από την κατοχική δύναμη είναι ακόμη ανοικτή, ο εισβολέας είναι ακόμη στα χώματά μας για να μας θυμίζει ότι ο αγώνας προς τελική δικαίωση συνεχίζεται», δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας μετά τη στρατιωτική παρέλαση για την 1η Οκτωβρίου

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης παρέστη σήμερα στη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον χαιρετισμό της οποίας δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη στρατιωτική παρέλαση για την 1η Οκτωβρίου, ο κ. Υπουργός είπε ότι «γιορτάζουμε σήμερα την 61η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και τιμούμε όσους αγωνίστηκαν και θυσίασαν τη ζωή τους για την προάσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Η πληγή από την κατοχική δύναμη είναι ακόμη ανοικτή, ο εισβολέας είναι ακόμη στα χώματά μας για να μας θυμίζει ότι ο αγώνας προς τελική δικαίωση συνεχίζεται.

Η Κύπρος, ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, με εξαιρετικές σχέσεις με τα όμορα κράτη και στιβαρές αμυντικές συνεργασίες εντός και εκτός ΕΕ, στέλνει μήνυμα σταθερότητας και ειρήνης με βάση το διεθνές δίκαιο. Παράλληλα, η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε πορεία συνεχούς αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού ώστε να φέρει σε πέρας την αποστολή της που δεν είναι άλλη από την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Με την ευκαιρία χαιρετίζω την πρόσφατη ιστορική αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εμπέδωση συνθηκών ειρήνης και ασφάλειας στη Μεσόγειο, αλλά και για τη στρατιωτική αυτονομία της ΕΕ.

Η παρουσία του φίλου Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου αποδεικνύουν τους διαχρονικούς δεσμούς των δύο χωρών και το κλίμα σύμπνοιας, ενότητας και ομοψυχίας με το οποίο πορευόμαστε. Τους συγχαίρω για τη συμφωνία με τη Γαλλία, καθώς η αμυντική ενίσχυση της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι πάντοτε καλά νέα για τον Κυπριακό και τον απανταχού Ελληνισμό.

Για ακόμα μια χρονιά η στρατιωτική παρέλαση διεξήχθη με υψηλό φρόνημα, εργατικότητα και επαγγελματισμό. Εκφράζω την ευαρέσκειά μου στον Αρχηγό, αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη και στο προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και σε όλους όσοι καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην επιτυχία.

Καταλήγοντας ευχαριστώ θερμά τους Πρέσβεις και τους Ακόλουθους Άμυνας για την εδώ τους παρουσία. Χρόνια πολλά στην Κυπριακή Δημοκρατία, χρόνια πολλά σε όλους».

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας

Δείτε το βίντεο:

Σχολιασμός ειδήσεων με το Γεώργιο Παπασημάκη

#γεωργιοςπαπασημακης #georgepapasimakis