Την καταψήφιση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, όταν αυτή τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, εισηγήθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του κόμματος, ζητώντας αλλαγές στις διατυπώσεις των άρθρων 2 και 18.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες και όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, ως προς το άρθρο 2 ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι μένει ανοιχτό το θέμα της υπεράσπισης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, ενώ για το άρθρο 18 ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να σταλούν Έλληνες στρατιώτες σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε τη σύγκλιση από κοινού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνεδριάσουν την ερχόμενη Δευτέρα στις 5 μ.μ.

Η εισήγηση Τσίπρα
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Τσίπρας ανέφερε κατά την εισήγησή του ότι «ο κ. Μητσοτάκης, έπειτα από πολλές παλινωδίες που έχουν κοστίσει πολλά δισ. σε εξοπλιστικά που δεν αποτελούσαν προτεραιότητα και δεν είχαν ενταχθεί σε κανέναν προγραμματισμό των ενόπλων δυνάμεων ή της Βουλής, φέρνει, εν τέλει, με μεγάλη καθυστέρηση μια αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, βιαστική και προχειρογραμμένη».

«Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνησή μας, έβαλε τις βάσεις από το 2015 της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της άμυνας. Όπως επίσης είναι γεγονός ότι ξεκινήσαμε τη διαπραγμάτευση το 2018 για τις φρεγάτες Belharra, βάσει των εισηγήσεων του ΓΕΝ», σημείωσε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τονίζοντας ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα έφερνε «ποτέ μια αμυντική συμφωνία που θα άφηνε ανοιχτό το θέμα της υπεράσπισης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, καθώς και μια συμφωνία που θα εξέθετε ελληνικές δυνάμεις σε αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές, πολύ μακριά τόσο από την ελληνική όσο και από τη γαλλική επικράτεια, όπως το Σαχέλ».

«Εμείς θα φέρναμε πολύ νωρίτερα, μια καλύτερη και κυρίως φθηνότερη Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία», σχολίασε. Τόνισε, δε, πως σε αυτό το πλαίσιο και ενόψει της κύρωσης της Συμφωνίας από τη Βουλή την επόμενη Πέμπτη, «οφείλουμε να καλέσουμε άμεσα την κυβέρνηση να επανορθώσει σε σχέση με τις επίμαχες διατυπώσεις στα άρθρα 2 και 18 της Αμυντικής Συμφωνίας. Είτε να αλλάξουν είτε έστω να υπάρξει σαφής διευκρίνιση».

«Με ρηματική διακοίνωση από πλευράς της Γαλλίας σε σχέση με την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο, στο βαθμό που αυτά βιαίως παραβιαστούν από τη Τουρκία. Και ταυτοχρόνως με ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να εκθέσει τη χώρα σε ασύμμετρους κινδύνους με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ», ανέφερε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και κατέληξε: «Σε αντίθετη περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα αναγκαστεί να καταψηφίσει τη Συμφωνία, αφήνοντας την κυβέρνηση να αναλάβει μόνη της το βάρος της ευθύνης αυτών των δύο αρνητικών προβλέψεων για τα συμφέροντα της χώρας».

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δείτε και:

Σχολιασμός ειδήσεων με το Γεώργιο Παπασημάκη

#γεωργιοςπαπασημακης #georgepapasimakis