Φώτο: Naval Group

Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες η βελτιωμένη Γαλλική πρόταση για το Πολεμικό Ναυτικό ενδέχεται να περιλαμβάνει τρείς φρεγάτες FDI HN (Belh@rra) και τρείς κορβέτες τύπου Gowind.

Σχολιασμός επικαιρότητας με το Γεώργιο Παπασημάκη

Στο Παρίσι μεταβαίνει αύριο, Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα εγκαινιάσουν από κοινού την έκθεση (Παρίσι – Αθήνα, η Γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675 – 1919), στο Λούβρο.
Στη συνέχεια οι κ. Μητσοτάκης και Μακρόν θα έχουν δείπνο εργασίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Η κορβέτα τύπου Gowind 2500 «El Fateh» του Αιγυπτιακού πολεμικού ναυτικού – Φώτο: AHMED XIV – Wikipedia

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, όταν το ελληνικό ερευνητικό «ΑΙΓΑΙΟ», του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών βγήκε από τα 6 ναυτικά μίλια και άρχισε να πλέει σε διεθνή ύδατα, το προσέγγισε τουρκικό πολεμικό πλοίο, ο κυβερνήτης του οποίου ζήτησε δύο φορές μέσω ασυρμάτου να ενημερωθεί για τα στοιχεία του πλοίου, αλλά και για την αποστολή του ελληνικού ερευνητικού.

Το Ω/Κ «ΑΙΓΑΙΟ» ναυπηγήθηκε στα Ναυπηγεία Χαλκίδας και καθελκύστηκε το Δεκέμβριο του 1985. Είναι ερευνητικό πλοίο πολλαπλών χρήσεων και μπορεί να αναλάβει και να φέρει σε πέρας όλων των ειδών τις ερευνητικές εργασίες, όπως Φυσική Ωκεανογραφία, Βιολογική Ωκεανογραφία και Υδροβιολογία, Χημική Ωκεανογραφία, Υποθαλάσσια Γεωλογία και Γεωφυσική καθώς και τεχνικές εργασίες. Φώτο: hcmr

Ο πλοίαρχος του ελληνικού ερευνητικού αρνήθηκε να απαντήσει στο αίτημα του Τούρκου κυβερνήτη και στη συνέχεια το τουρκικό πολεμικό πλοίο απομακρύνθηκε σύμφωνα με το OPEN και το ΕΘΝΟΣ.

Το Ω/Κ «ΑΙΓΑΙΟ» ναυπηγήθηκε στα Ναυπηγεία Χαλκίδας και καθελκύστηκε το Δεκέμβριο του 1985. Είναι ερευνητικό πλοίο πολλαπλών χρήσεων και μπορεί να αναλάβει και να φέρει σε πέρας όλων των ειδών τις ερευνητικές εργασίες, όπως Φυσική Ωκεανογραφία, Βιολογική Ωκεανογραφία και Υδροβιολογία, Χημική Ωκεανογραφία, Υποθαλάσσια Γεωλογία και Γεωφυσική καθώς και τεχνικές εργασίες.

Από το Δεκέμβριο του 1985 ξεκίνησε τα ταξίδια του στις Ελληνικές Θάλασσες αρχικά και στη συνέχεια στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου, συμμετέχοντας σε προγράμματα με διεθνείς συνεργασίες αλλά και ελληνικού ενδιαφέροντος.

Τον Μάϊο του 1996 ξεκίνησε ευρείας κλίμακας μετασκευή με αύξηση του μήκους του στα 61,51μ., η οποία ολοκληρώθηκε στο τέλος Φεβρουαρίου 1997. Μετά την μετασκευή το Ω/Κ «ΑΙΓΑΙΟ» έγινε πλοίο Διεθνών Πλόων. Εξοπλίστηκε και συνεχίζει να εξοπλίζεται με όργανα τελευταίας τεχνολογίας. Διευρύνθηκαν οι ορίζοντες έρευνας, έφερε σε πέρας με μεγάλη επιτυχία αποστολές υψηλών απαιτήσεων τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και από το 2010 και στην Ερυθρά Θάλασσα. Ενδεικτικά αναφέρουμε και τη συμμετοχή του στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών όπως τον εντοπισμό και ανέλκυση των 2 ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ στο Σούνιο και την Ικαρία, τον εντοπισμό και ανέλκυση του Mirage 2000 στο Κεντρικό Αιγαίο, τον εντοπισμό και ανέλκυση του ελικοπτέρου Chinook στην Θαλάσσια Περιοχή του Αγίου Όρους.

Θα πρέπει να αναφερθεί και η από ετών συμβολή του στη συνεργασία του ΕΛΚΕΘΕ με την Εφορία Εναλιών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, για τον εντοπισμό, την καταγραφή, την αποτύπωση και ανασκαφή αρχαίων ναυαγίων.

To Ω/Κ «ΑΙΓΑΙΟ» είναι το «Mother Ship» για το Β/Θ «ΘΕΤΙΣ» και για τα ROVs SUPER ACHILLE και MAX ROVER.

To Ω/Κ «ΑΙΓΑΙΟ» έχει ως βάση το λιμάνι του Πειραιά. Πληροφορίες από: hcmr

Δείτε το βίντεο:

#γεωργιοςπαπασημακης #georgepapasimakis