Φώτο: ΓΕΕΘΑ

Σημαντικές εξελίξεις, με την Ελλάδα να δεσμεύει όλο το Αιγαίο για τη μεγάλη διακλαδική άσκηση «Παρμενίων» και την Τριμερή Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου.

Σχολιασμός επικαιρότητας με το Γεώργιο Παπασημάκη

Όλο το Αιγαίο δεσμεύει η Αθήνα: Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, η Ελλάδα έχει δεσμεύσει για την άσκηση που γίνεται κάθε χρόνο τις περιοχές από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο, με το ενδιαφέρον να βρίσκεται στη νήσο Σύρνα -ένα ακατοίκητο νησί στα Δωδεκάνησα- για την οποία αναφέρεται στη ΝΟΤΑΜ πως όλα τα αεροσκάφη που δεν συμμετέχουν στην άσκηση θα πρέπει να τηρούν απόσταση 12 ναυτικών μιλίων.

Η νήσος Σύρνα – Φώτο: Δήμος Αστυπάλαιας – Wikipedia

– Συνάντηση Δένδια – Σούκρι για την Τουρκία – Τριμερής Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου:

Επιβεβαίωση της ιδιαίτερα στενής σχέσης Ελλάδας – Αιγύπτου, ανταλλαγή απόψεων για την τουρκική συμπεριφορά και οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων του Νίκου Δένδια με τους ομολόγους του Σαμέχ Σούκρι και Νίκο Χριστοδουλίδη σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ.

Όπως σημειώνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, κατά την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου, τονίστηκε καταρχήν από αμφότερες πλευρές η ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του τόσο προς την Ελλάδα, όσο και προς την Κύπρο, για την στήριξη που παρέχουν στην Αίγυπτο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Συγνώμη» Ελπιδοφόρου για την παρουσία του στα εγκαίνια του «Σπιτίου της Τουρκίας» με Ερντογάν – Τατάρ:

«Ως Έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιας ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι’ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.

Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.

Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό. Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων.

Άσκηση «ΗΡΑΚΛΗΣ 21» Ελλάδα – ΗΑΕ, Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία στέλνουν μήνυμα προς την Άγκυρα:

Στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ (ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ), εκτελέστηκαν αντικείμενα όπως:

• Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης
• Ασκήσεις άμεσης αντίδρασης σε αστικό περιβάλλον
• Καταρρίχηση με τη χρήση FAST ROPE
• Επιχειρήσεις σε θαλάσσιο περιβάλλον
• Τερματική καθοδήγηση πυρών
• Παροχή Α΄ βοηθειών
• Συνδυασμένη άσκηση με τη συμμετοχή μέσων της Αεροπορίας Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας

Φώτο: ΓΕΕΘΑ

– Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε χθες με μεγάλη πλειοψηφία ποσό ενός δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση του ισραηλινού αντιπυραυλικού συστήματος Σιδηρούς Θόλος – Iron Dome: Το κείμενο εγκρίθηκε με 420 ψήφους υπέρ έναντι εννέα κατά (οκτώ στις τάξεις των Δημοκρατικών, μιας στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων), ενώ δύο από τα παρόντα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών απείχαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Φώτο: Israel Defense Forces

Δείτε το βίντεο:

#γεωργιοςπαπασημακης #georgepapasimakis