Φώτο: MBDA

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Γαλλικής εταιρείας, η MBDA, Ευρωπαίος ηγέτης σε πυραύλους και πυραυλικά συστήματα, είναι ένας μακροχρόνιος εταίρος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, μια συνεργασία που συνεχίζεται για περισσότερο από μισό αιώνα.

Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε την περίοδο που η Ελλάδα έγινε ο πρώτος πελάτης πυραύλων Exocet MM38 στις 30 Δεκεμβρίου 1968. Η ημερομηνία αυτή σηματοδότησε την υπογραφή της σύμβασης, που αφορά τον οπλισμό των πλοίων ταχείας επίθεσης, κατηγορίας Laskos (ή κατηγορίας French Combattante). Το 1972 το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ήταν το πρώτο που πραγματοποίησε επιχειρησιακή εκτόξευση πυραύλου, από το πλοίο Κυμοθόη.

Έκτοτε, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παρέμεινε πιστό στους πυραύλους Exocet. Συμπληρώνοντας τον εξοπλισμό του με πιο πρόσφατες εκδόσεις, όπως MM40 Block 2 και Block 3.

Από το 1989 η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία επιχειρεί με μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000, επίσης οπλισμένα με πυραύλους της MBDA: με πυραύλους αέρος Super 530D, με πυραύλους αέρος MAGIC 2 και με αντιπλοιοικούς πυραύλους EXOCET AM39. Αργότερα, επιχειρώντας με Mirage 2000-5 Mk2, η Πολεμική Αεροπορία εξοπλίστηκε με πυραύλους αέρος MICA και με πυραύλους μεγάλης εμβέλειας SCALP.

Η MBDA παρέχει επίσης στον Ελληνικό Στρατό το αντιαρματικό όπλο μεσαίου βεληνεκούς Milan.

Τον Ιανουάριο του 2021, η MBDA υπέγραψε συμβόλαιο με την Ελλάδα: το οποίο τοποθέτησε και το νέο μαχητικό αεροσκάφος Rafale μαζί με τους πυραύλους SCALP, τους πυραύλους Exocet AM39, τους πυραύλους μεσαίας εμβέλειας MICA και επιπλέον άλλαξε το παιχνίδι με τους πυραύλους Meteor, πέρα από τους πυραύλους αέρος οπτικής εμβέλειας. Η υπογραφή αυτής της σύμβασης σηματοδότησε ένα νέο βήμα στη σχέση της MBDA με την Ελλάδα.

Βλέποντας στο μέλλον, η MBDA είναι πρόθυμη να συνεχίσει τη μακροχρόνια συνεργασία της με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και να υποστηρίξει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών. Η εταιρεία MBDA δεσμεύεται να παρέχει στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μοναδικές δυνατότητες, οι οποίες ταιριάζουν στις απαιτήσεις του. Επίσης εργάζεται σκληρά και υποστηρίζει την πρόταση συμμετοχής τοπικών εταιρειών σε αυτό το έργο, με αναγνωρισμένους συνεργάτες και συγκεκριμένα εργατικά πακέτα.

Τον Ιούλιο του 2021 κατά τη διάρκεια του DEFEA στην Αθήνα, η MBDA βρήκε την ευκαιρία να συναντήσει εκπροσώπους της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Συγκεκριμένα, αναγνωρισμένες ελληνικές εταιρείες, επιλέγονται σε έργα που σχετίζονται με τα τέσσερα FDI πλοία. Η MBDA είναι πρόθυμη να εντάξει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία στην αλυσίδα εφοδιασμού της, σε μελλοντικά έργα που αφορούν την Ελλάδα. (Είδαμε την ανακοίνωση στο militaire)

Πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό πως παρατάθηκε για έναν χρόνο η συμφωνία μεταξύ του αμερικανικού δικηγορικού γραφείου Arnold & Porter και της Τουρκίας, σχετικά με τη «συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, σύμφωνα με το sportime.

Δείτε το βίντεο:

#γεωργιοςπαπασημακης #georgepapasimakis