Τι λέει ξένος καθηγητής για την Τουρκία και το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν. Η τουρκική πολιτική σκηνή υπό το καθεστώς του προέδρου Ερντογάν είναι η πιο ασταθής των τελευταίων ετών, αναφέρει σε άρθρο του στο Foreign Policy, ο καθηγητής Μεσανατολικών και Αφρικανικών σπουδών Steven A. Cook.

Χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει ότι θα υπάρξει κάποια εξέγερση όπως συνέβη στην περίπτωση του πάρκου Gezi ή ότι ο Ερντογάν θα ανατραπεί, ο Cook θεωρεί ότι η ικανότητα του Τούρκου προέδρου να διατηρεί τον έλεγχο στη χώρα δείχνει να βρίσκεται υπό αμφισβήτηση, με τις προοπτικές για μεγάλες και βίες εναντίον του διαδηλώσεις να αυξάνονται, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει ο πολιτικός αγώνας για την εξουσία.

Ο Cook κάνει μια αναδρομή στην ίδρυση του ΑΚΡ, του κόμματος του Ερντογάν στο μακρινό 2001. Τότε «αυτό το νέο κόμμα πρόσφερε ένα θετικό όραμα για το μέλλον, που βασιζόταν στην ευσέβεια, σε μια ευρύτερη πολιτική συμμετοχή και στην ευημερία. Ήταν μια εθνική δύναμη που δονούσε μια μεγάλη, αλλά και διαφορετική ομάδα ψηφοφόρων σε σχέση με τα κόμματα του παρελθόντος που βασίζονταν στην ισλαμιστική τους κληρονομιά.

Διαβάστε περισσότερα>>