Στρατηγική τοποθεσία
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πηγές ανέφεραν ότι οι τουρκικές εταιρείες επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν το εργοστάσιο για να παρέχουν τεχνική υποστήριξη στα τουρκικά όπλα που χρησιμοποιούνται από ένοπλες (ισλαμιστικές) πολιτοφυλακές, μαζί με ορισμένες δυτικές εκδόσεις, εκτός από την παροχή διαφόρων πυρομαχικών και βλημάτων, ειδικά για τουρκικά ντρον που εκμεταλλεύονται τη στρατηγική τοποθεσία της πόλης Μπανί Ουαλίντ και το αεροδρόμιό της στο κέντρο της χώρας.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι από την τοποθεσία αυτή μπορεί να παρέχεται υποστήριξη σε ένοπλες πολιτοφυλακές που είναι πιστές στην Άγκυρα σε διάφορες τοποθεσίες στα δυτικά της Λιβύης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μελλοντικές επιχειρήσεις εκτός Λιβύης.

Η χρήση του στρατιωτικού εργοστασίου και του αεροδρομίου από τους Τούρκους είναι αποτέλεσμα του παράνομου μνημονίου ασφάλειας που συνήφθη μεταξύ των τουρκικών Αρχών με τον Τουρκολίβυο ισλαμιστή Φαγιέζ αλ Σαράτζ του πρώην Προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

Το παράνομο μνημόνιο αμυντικής συνεργασίας είχε αποτέλεσμα την υπογραφή μιας σειράς πρωτοκόλλων συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λίβυων ισλαμιστών που αντιπροσώπευαν μια άνευ προηγουμένου παραβίαση των κρατικών θεσμών της Λιβύης, ειδικά επειδή οι τουρκικές εταιρείες έλαβαν συμβάσεις για τη διασφάλιση αεροδρομίων και ηλεκτρονικών συστημάτων, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και διαχείριση του τελωνειακού συστήματος στους λιμένες.

Αυτό το ζήτημα έχει να κάνει σαφέστατα με τον τουρκικό έλεγχο στο κράτος της Λιβύης, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η Τουρκία δεν θα είναι σε θέση να ξεκινήσει ανοιχτές στρατιωτικές περιπέτειες και οι κινήσεις της πρέπει να παραμείνουν στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των λιβυκών παρατάξεων.

Η Τουρκία, ωστόσο, συνεχίζει να ασκεί πολιτική πίεση για να επιτύχει κέρδη στον τρέχοντα πολιτικό διάλογο μεταξύ των κομμάτων της Λιβύης.

Στο δημοσίευμα ο πολιτικός αναλυτής Ζαχί Αλάουι προτείνει την επιβολή διεθνών κυρώσεων σε τουρκικές εταιρείες που εμπλέκονται στην παραβίαση του ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Ο ίδιος τόνισε ότι το να κλείνεις τα μάτια σε τέτοιες καταχρήσεις δεν θα διαρκέσει πολύ, λαμβάνοντας υπόψη τις πολλές αναφορές που υπάρχουν τώρα σχετικά με παραβιάσεις στο εμπάργκο.

Ο Αλάουι πρόσθεσε ότι ο κόσμος είχε προηγουμένως γίνει μάρτυρας τουρκικού εξοπλισμού και όπλων που μεταφέρθηκαν λαθραία στη Λιβύη κατά παράβαση του ψηφίσματος του ΟΗΕ, και η ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση IRINI βρήκε πολλές φορές τουρκικά φορτηγά πλοία να μεταφέρουν όπλα.

Είπε ότι η IRINI ανησυχούσε για μήνες ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα μετέφεραν στη Λιβύη διεθνώς απαγορευμένα υλικά.

Αντιαεροπορικά
Το τηλεοπτικό κανάλι 218 News της Λιβύης αποκάλυψε ότι οι τουρκικές δυνάμεις εγκατέστησαν αντιαεροπορικό σύστημα και σύστημα μπλοκαρίσματος στο στρατιωτικό εργοστάσιο στην πόλη Μπανί Ουαλίντ.

Πηγές ανέφεραν στο 218 News ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί εισήλθαν στην Μπανί Ουαλίντ πριν από λίγες μέρες, εκμεταλλευόμενοι τις επιχειρήσεις της 444ης Ταξιαρχίας που ήταν υπό τη διοίκηση του Μαχμούντ Χαμζά.

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι η 444η Ταξιαρχία φέρεται να αναλαμβάνει δράση χωρίς να συμβουλευτεί κανέναν άλλο μηχανισμό ασφαλείας, και η κυβέρνηση υποτίθεται ότι δεν γνωρίζει αυτές τις κινήσεις στη Μπανί Ουαλίντ.

Η εγκατάσταση του συστήματος εντάσσεται στο πλαίσιο του φόβου της Άγκυρας για τυχόν προώθηση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) προς τη Μπανί Ουαλίντ.

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή>>

Δείτε το βίντεο: