Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Μίλι Γκαζέτε και σχολιάζοντας την πρόσφατη δήλωση του Έλληνα υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, πως «η Τουρκία απειλεί την ειρήνη στην περιοχή» ο Γιαϊτζί, είπε πως: «δεν μπορεί να υπάρξει ένας υγιής διάλογος με την Ελλάδα», εξαιτίας της ελληνικής αλαζονείας και ρητορικής που δεν μπορεί -σύμφωνα με τον ίδιο- να γίνει αποδεκτή από την τουρκική κοινή γνώμη.

Συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων πως «οι εντάσεις αυξάνονται στη «Θάλασσα των Νήσων» (όπως αποκαλεί το Αιγαίο Πέλαγος) και στην Ανατολική Μεσόγειο … Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και στη «Θάλασσα των Νήσων», χωρίς να διακυβεύουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η Τουρκία βρίσκεται σε πολύ καλή θέση τόσο όσον αφορά τη διπλωματική εξουσία όσο και τις στρατηγικές ευκαιρίες. Συνειδητοποιώντας ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη δύναμή μας, η Ελλάδα προσπαθεί να προκαλέσει την Τουρκία. Αυτή η στάση και στυλ του Παναγιωτόπουλου δείχνουν για άλλη μια φορά ότι είναι αδύνατο να αναπτυχθεί ένας υγιής διάλογος και διπλωματία με την Ελλάδα υπό αυτές τις συνθήκες.

Η Τουρκία θα δείξει την απαραίτητη απάντηση στην Ανατολική Μεσόγειο, υπερασπιζόμενη τα κυριαρχικά της δικαιώματα με κάθε έννοια» είπε ο επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του ιδιωτικού πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης Τζιχάτ Γιαίτζι.

Πληροφορίες από: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Εμείς προβλέπουμε ότι σε λίγο θα μας κατηγορήσουν ανοιχτά οι Τούρκοι ότι αντιστεκόμαστε στα νεοθωμανικά τους σχέδια για υποδούλωση της Ελλάδος και των άλλων κρατών της περιοχής.