Συμφωνία υπέγραψαν Τουρκία και Ουκρανία που στρέφεται σαφώς εναντίον της Ρωσίας – Στηρίζει το Κίεβο η Αμερική – Πύρινη επιστολή του συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών στον Τσαβούσογλου – Ψάχνουν τα 128 δις στην Τουρκία, με δικαστήριο απειλεί η Αντιπολίτευση τον Ερντογάν – Πτώση της δημοτικότητας του Τούρκου Πρόέδρου – Κρίση στις σχέσεις Γαλλίας – Βρετανίας, έστειλε πολεμικά πλοία στο Τζέρσεϊ ο Μπόρις Τζόνσον – Κινητήρα για τα Altay δοκίμασαν οι Τούρκοι – Σημαντικές ειδήσεις – Διεθνή

Δείτε το βίντεο:

Το κείμενο της επιστολής της ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ:

«Προς Αξιότιμο κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Υπουργό Εξωτερικών Τουρκίας, Άγκυρα

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε την προχθεσινή σας δημόσια συζήτηση με τον κ. Νίκο Δένδια, Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ιδιαίτερα το σημείο που επικαλεστήκατε των μειονοτικών δικαιωμάτων.

Για να γίνεται συζήτηση για τον σεβασμό των δικαιωμάτων μιας μειονότητας, θα πρέπει να υπάρχει αυτή ως φυσική οντότητα. Εάν τα καταπιεστικά μέτρα που εξαφάνισαν σχεδόν μια μειονότητα δεν τύχουν θεραπείας και οι βιολογικοί νόμοι οδηγήσουν στην πλήρη εξαφάνισή της, οι συζητήσεις περί σεβασμού της είναι κενά περιεχομένου.

Σας απευθύνουμε το μήνυμα αυτό ως μια Κοινότητα ενώ είμαστε πολίτες της Τουρκίας έχουμε εκριζωθεί σε ποσοστό 98%, πλήρως ενάντια στην θέληση μας, συνέπεια μια μακροχρόνιας πολιτικής σε όλη την διάρκεια του 20ου αιώνα από τις προκάτοχες κυβερνήσεις της Τουρκίας. Ενώ έπρεπε να ήμασταν τουλάχιστον 250.000 μέλη σήμερα στην Πόλη, είμαστε σχεδόν 1. 000 άτομα.

Είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε πολύ καλά τι συνέβη ιδιαίτερα τα έτη 1940-41 στα τάγματα εργασίας των ηλικιών άνω των 20, με το Βαρλίκ Βεργκισί 1942-44, την Νύκτα της 6-7/9/1955 που ακόμα οι πραγματικοί υπαίτιοι δεν έχουν αποκαλυφθεί και το 1964-66 με τις απελάσεις των Εταμπλί μελών της Κοινότητας μας. Ο ίδιος ο Πρόεδρος κ. Ρ.Τ. Ερντογάν έχει δημόσια αναγνωρίσει και δηλώσει τις αλήθειες αυτές.

Από πολύ νωρίς, δημόσια αναγνωρίσαμε ότι η Κυβέρνηση του ΑΚΡ έδειξε αλλαγή στάσης την περίοδο μετά από το 2003 προς της Ρωμαίικη Μειονότητα. Όμως αυτό έχει περιορισμένη αξία αν δεν υπάρξουν μέτρα αποκατάστασης και θεραπείας των μαζικής κλίμακας αδικιών που έχουμε υποστεί ως μια Μειονότητα που τα δικαιώματά της είναι κατοχυρωμένα με την Συνθήκη της Λωζάννης που αποτελεί την ιδρυτική πράξη της Ρεπουμπλικανικής Τουρκίας,

Το Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης 60/147 του ΟΗΕ ορίζει τον τρόπο που πρέπει τα κράτη θύτες να προβούν σε μέτρα θεραπείας των μαζικής κλίμακας αδικιών που έχουν διαπράξει κατά των κοινοτήτων όπως η δική μας.

Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε υποβάλει σειρά προτάσεων προς τους ιθύνοντες της Τουρκίας στο πνεύμα του αναφερόμενου Ψηφίσματος του ΟΗΕ.

Ειδικότερα είχαμε υποβάλει λεπτομερείς προτάσεις την 5η Δεκεμβρίου 2014 κατά την συνάντηση που είχαμε στην Αθήνα μαζί σας και με 9 υπουργούς της Τουρκίας υπό την Προεδρία του τότε Πρωθυπουργού Καθ. Αχμέτ Νταβούντογλου. Όμως δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος αφού:

– Οι προτάσεις μας για υποστήριξη του επαναπατρισμού νέων μας είναι αναπάντητες και δεν έχει εξεταστεί η δυνατότητα της αποκατάστασης των υπηκοοτήτων που αφαιρέθηκαν με συστηματικό προσχηματικό τρόπο τις δεκαετίες 1950-1990.

– Η απαγόρευση των εκλογών στα Βακούφια μας, μια πρακτική που είχε εφαρμοστεί πολλές φορές στο παρελθόν, εδώ και 9 χρόνια συνεχίζεται. Ιδιαίτερα στο μεγαλύτερο Βακούφι μας σε πλήρη αντίθεση με τους νόμους της Τουρκίας εδώ και 30 χρόνια υπάρχει μια δοτή διοίκηση.

– Παραμένει αναπάντητο το αίτημά για την επιστροφή στην Πόλη του αρχείου – πολιτιστικού θησαυρού του Αρχείου του ΕΦΣΚ στο TΤK που το κρατεί παράνομα.

– Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης που αποτελεί 17 αιώνων παράδοση παιδείας παραμένει κλειστή με την επιμονή σε μια παράνομη απόφαση εδώ και 50 χρόνια.

– Συνεχίζεται αμείωτα η δράση κύκλων σφετερισμού ιδιοκτησιών μελών μας και δεν έχουν ληφθεί μέτρα που έχουμε προτείνει.

Κύριε Υπουργέ, Σας απευθύνουμε την επιστολή αυτή επειδή πιστεύουμε στην ειλικρίνειά σας για την σημασία του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Όμως πριν από αυτό έχει σημασία να υπάρξει η συνέχεια κάθε μειονότητας και για αυτό τον λόγο πρέπει να επανεξεταστούν οι προτάσεις μας με θετικό πνεύμα.

19 Απριλίου 2021

Με εκτίμηση

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Οι. Ομ. Κω.

Απόσπασμα από: LIBERAL