Τουρκικές ακταιωροί παρενόχλησαν σκάφη της Frontex στα ανοιχτά της Χίου

Σύμφωνα με πληροφορίες από την έγκυρη Καθημερινή, το πρώτο από τα δύο συμβάντα εκτυλίχθηκε τη νύχτα της 26ης Απριλίου στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Χίου. Tουρκική ακταιωρός μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα έχοντας τροχιά σύγκρουσης με το φινλανδικό σκάφος. Σύμφωνα με πληροφορίες που τέθηκαν υπόψη της «Κ», στη διάρκεια του επεισοδίου το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής είχε κλειστά τα φώτα ναυσιπλοΐας, ενώ αντίθετα το κοινοτικό πλοιάριο είχε αναμμένα φώτα και βρισκόταν σχεδόν ακίνητο. Σε επίσημη αναφορά του, αρμόδιος Φινλανδός αξιωματούχος χαρακτήρισε το συμβάν «πολύ επικίνδυνο», τονίζοντας ότι παραβιάζει τους διεθνείς κανονισμούς. Καλά ενημερωμένη πηγή ανέφερε στην «Κ» ότι το περιστατικό κατεγράφη από κάμερα που λειτουργούσε στο σκάφος και αναμένεται να αποτελέσει αφετηρία έρευνας από τον Frontex.

Το δεύτερο συμβάν εκτυλίχθηκε μερικές ώρες αργότερα στην ίδια θαλάσσια περιοχή. Συγκεκριμένα, το πρωί της 27ης Απριλίου, τουρκική ακταιωρός μπήκε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και κινήθηκε απειλητικά κατά περιπολικού σκάφους της ακτοφυλακής της Σουηδίας, που περιπολούσε στην περιοχή υπό την αιγίδα του Frontex. Ο κυβερνήτης του σουηδικού σκάφους αντιλήφθηκε εγκαίρως την κίνηση του τουρκικού σκάφους και πραγματοποιώντας ελιγμό απέφυγε ενδεχόμενη σύγκρουση. Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: https://www.kathimerini.gr/politics/561351388/i-agnosti-machi-sto-aigaio/

Προκλήσεις του υφυπουργού εξωτερικών της Άγκυρας στη Θράκη: «Στη Θεσσαλονίκη συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας και τους θρησκευτικούς αξιωματούχους. Είναι απαράδεκτες οι πιέσεις και οι περιορισμοί στην ελευθερία θρησκείας, γλώσσας και προσευχής των ομογενών μας. Είμαστε δίπλα στους ομογενείς μας που παρά τις δυσκολίες διατηρούν την ταυτότητα και την θρησκεία τους», έγγραψε ο Τούρκος Αξιωματούχος σε ανάρτηση του στο twitter.

Δεν αποσύρει ο Ερντογάν τους Σύριους μισθοφόρους από τη Λιβύη ο Ερντογάν: Σύμφωνα με το Sky News Arabia πάνω από 11.000 Σύριοι μισθοφόροι βρίσκονταν τον Απρίλιο στη Λιβύη.

Δείτε το βίντεο:

Το tweet του Τούρκου υφυπουργού με τις προκλητικές αναφορές σε «τουρκική μειονότητα»: