Ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας παρέλαβε χθες βράδυ από το εμπορικό πλοίο ΑΤΑ Τούρκο ασθενή, μέλος του πληρώματος και τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.

Η διάσωση έλαβε χώρα ενώ το εμπορικό πλοίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και την Καρπάθο.

Δείτε το βίντεο:

AS 332C1 Super Puma

Είναι μια συμπαραγωγή της EUROCOPTER GROUP-AEROSPATIALE και DASA.

Είναι δικινητήριο, μονού στροφείου, μέσης μεταφορικής ικανότητας ελικόπτερο πολλαπλού ρόλου με μεγάλη ευελιξία, αξιοπιστία και επιβιωσιμότητα σε περιβάλλον μάχης.

Πρόκειται για ένα ελικόπτερο που εισήγαγε καινούργια δεδομένα στις αποστολές έρευνας και διάσωσης. Έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 19 επιβάτες /ναυαγούς ή εναλλακτικά 10 ασθενείς (6 σε φορεία και 4 σε καθίσματα).

Στα συστήματα ναυτιλίας και ανίχνευσης που φέρει περιλαμβάνονται: αυτόματος πιλότος, ψηφιακός διαχειριστής πλοήγησης, υπολογιστής ναυτιλίας, ραντάρ ντόπλερ, VOR/DME, GPS και σύστημα FLIR. Ο εξοπλισμός Avionics του Super Puma είναι εφάμιλλος του αντίστοιχου των σύγχρονων μαχητικών.

Στην Ελλάδα εκτελεί σημαντικό κοινωνικό έργο, καθώς χρησιμοποιείται για αεροδιακομιδές, αποστολές έρευνας και διάσωσης και έρευνα και διάσωση μάχης. Επιχειρεί από την 112 Πτέρυγα Μάχης (112ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας.

Τα Super Puma ανήκουν στην 384 Μοίρα Έρευνας Διάσωσης. Φέρουν δίχρωμη παραλλαγή μπλε και γκρι.

Τεχνικά χαρακτηριστικά/Επιδόσεις
Πλήρωμα: 4 (2 χειριστές, διασώστης και μηχανικός)
Μήκος: 18.70μ
Βάρος: 4.370 κιλά (άδειο)
Διάμετρος έλικα: 15.08μ
Μέγιστη ταχύτητα: 277χλμ. την ώρα

Πηγή: HAF