Την διασύνδεση μεταξύ Τουρκίας και Χαμάς αποκάλυψαν την Δευτέρα οι Ισραηλινές αρχές, μετά την κατάσχεση εμπορευμάτων και χρημάτων που προορίζονταν για την τρομοκρατική οργάνωση.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post η Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ, γνωστή ως Shin Bet, κατάφερε να εντοπίσει το κανάλι χρηματοδότησης της Χαμάς από την Τουρκία. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από την Υπηρεσία Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας στο Ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, την Σιν Μπετ και τις Ισραηλινές Τελωνειακές Αρχές.
Η Σιν Μπετ μαζί με το υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησαν τη Δευτέρα ότι πέτυχαν την παρεμπόδιση μεταφοράς τουρκικών εμπορευμάτων αξίας 100 χιλιάδων δολαρίων και ποσά χρημάτων που προορίζονταν για τη χρηματοδότηση της Χαμάς. Σε δήλωση του ο Ισραηλινός ΥΠΑΜ, Μπένι Γκαντζ, τόνισε πως η χώρα θα συνεχίσει να πολεμά την τρομοκρατία και να εντοπίζονται οι υποδομές των τρομοκρατών εντός και εκτός Ισραήλ.


Σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό τα χρήματα προορίζονταν για την ανάπτυξη των υποδομών της Χαμάς στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης και της παραγωγής όπλων καθώς και για την πληρωμή των στελεχών της οργάνωσης.

Στο δημοσίευμα της Jerusalem Post παρουσιάζεται ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μαζί με ένα από τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς που βρίσκεται στην Τουρκία. Το Ισραήλ είχε πολλές φορές στο παρελθόν διαμαρτυρηθεί προς την Τουρκία για στήριξη της Χαμάς και για την φιλοξενία ηγετικά στελεχών της οργάνωσης στο τουρκικό έδαφος.


Η σημερινή εξέλιξη αναμένεται να ανοίξει ένα ακόμα κεφάλαιο αντιπαράθεσης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Για το Ισραήλ η Τουρκία παραμένει μία από τις χώρες που προκαλούν ένταση στην περιοχή.
Ο επικίνδυνος ρόλος της Τουρκίας τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και ευρύτερα ήταν από τα βασικά θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών που είχαν την Κυριακή οι κυβερνήσεις της Κύπρου και του Ισραήλ στη διάρκεια επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στην Ιερουσαλήμ.
Πηγή: Ανδρέας Πιμπίσιης – philenews