Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ TV, παραχώρησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιασάρ Γιακίς. Πρόκειται για έναν από τους συνιδρυτές του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος – μεταξύ άλλων – τόνισε: «Τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά οποιαδήποτε στιγμή, αλλά αυτό που προσδοκά η πλειοψηφία του λαού της Τουρκίας, των μετριοπαθών και των λογικών ανθρώπων – όπως πιθανότατα και των αντιστοίχων στην Ελλάδα – είναι αυτές οι δύο χώρες να μην έρθουν αντιμέτωπες σε στρατιωτικό επίπεδο».

Ο Γιασάρ Γιακίς υπογράμμισε, επίσης, ότι ανά πάσα στιγμή η ένταση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας μπορεί να κλιμακωθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση – όπως είπε – να μη μπορεί να επηρεάσει την Άγκυρα. «Η Τουρκία λαμβάνει υπ’ όψιν τις συμβουλές και τις προτάσεις της Ε.Ε., αλλά η Ευρώπη έχει χάσει την ισχύ της πλέον στην Τουρκία. Οι κυρώσεις που της επέβαλε δεν έκαναν την Τουρκία να σκεφτεί πώς θα πράξει», είπε σχετικά.

Παράλληλα, ο ίδιος σχολίασε ως προς τις σχέσεις Τουρκίας – Γερμανίας: «Απ’ όταν η Άνγκελα Μέρκελ έγινε καγκελάριος οι σχέσεις αυτές έγιναν πιο δυνατές, γιατί η Μέρκελ έδρασε με πολλή ειλικρίνεια και πριν και μετά την εκλογή της και παίζει έναν πολύ θετικό ρόλο στο να “γλυκάνει” τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και πολλών ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας».

Πηγή: ΤΟ ΕΘΝΟΣ/OPEN TV