Επειδή έγινε πολύς λόγος πρόσφατα για την ενδεχόμενη προμήθεια και δεύτερης Μοίρας μαχητικών Rafale, μετά από πληροφορίες που αναφέρουν ότι η γαλλική πλευρά κατέθεσε τέτοια πρόταση, αλλά και τις δηλώσεις του ΥΠΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου βάσει των οποίων μελετάται η προμήθεια 40 μαχητικών αεροπλάνων μέχρι το έτος 2025, εξετάζουμε με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, την οικονομική διάσταση αυτού του ζητήματος. Υπό το πρίσμα πάντα της αμεσότητας προμήθειας και ναυπήγησης νέων κύριων μονάδων επιφανείας για το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και με δεδομένη την ανάγκη κάλυψης χρόνιων αναγκών του Ελληνικού Στρατού.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Σε ότι αφορά λοιπόν στην πιθανότητα απόκτησης δεύτερης Μοίρας Rafale, θα την εξετάσουμε ως ενδεχόμενο με βάση τα δεδομένα που έχουμε ήδη στη διάθεσή μας. Τα οποία λένε τα εξής:

– Τα έξι καινούρια αεροσκάφη, βάσει της σύμβασης που πρόσφατα υπογράφηκε, κοστίζουν 530 εκατομμύρια ευρώ. Επομένως αν παραγγελθούν στο άμεσο μέλλον άλλα 18 τουλάχιστον, θα πρέπει να δαπανηθούν από την Ελλάδα 1,59 δισεκατομμύρια ευρώ (3 Χ 530 εκατομμύρια) συν την υποστήριξη. 

Η οποία για τέσσερα χρόνια κοστολογήθηκε στη σύμβαση που υπογράφηκε σε 120 εκατομμύρια ευρώ. Άρα για 18 καινούρια Rafale F3R θα απαιτηθεί δαπάνη 1,72 δισ. ευρώ. Τουλάχιστον. Γιατί θα πρέπει να παραγγελθούν και πρόσθετοι φόρτοι όπλων…

Διαβάστε όλη την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή>>

Δείτε και: