Καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον. 
Πρώην Καγκελάριος Σρέντερ και Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν (φωτογραφία από το 2006). ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: BURHAN OZBILICI / AFP

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ διετέλεσε καγκελάριος της Γερμανίας από το 1998 ως το 2005. Ήταν δε ο τελευταίος Σοσιαλδημοκράτης που βρέθηκε σε αυτή η θέση, καθώς έκτοτε η πολιτική ηγεμονία ανήκει αποκλειστικά στην Ανγκελα Μέρκελ και τους Χριστιανοδημοκράτες, ενώ το δικό του κόμμα, το SPD, έχει αναγκαστεί να παίζει τον ρόλο του κομπάρσου και του κυβερνητικού εταίρου.

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι εντός συνόρων, ο Σρέντερ έγραψε ιστορία όχι κυρίως γι’ αυτόν τον λόγο, αλλά για κάτι άλλο: Για την υιοθέτηση και εφαρμογή της επονομαζόμενης «Ατζέντας 2010». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα σοβαρών μεταρρυθμίσεων σε αρκετούς τομείς της οικονομίας – συμπεριλαμβανομένης της αγοράς εργασίας – το οποίο οι ειδικοί θεωρούν ότι συνέβαλε αποφασιστικά στο να περάσει η Γερμανία σχετικά ανώδυνα τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-’09 και, με τον τρόπο αυτό, να ενισχύσει αποφασιστικά τη θέση της και στην Ευρώπη.

Στην ηγεσία Gazprom και Rosneft
Εκτός συνόρων, από την άλλη, τα πεπραγμένα του έχουν αποτελέσει εστία έντονων αντιδράσεων και πολιτικών συγκρούσεων. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις προνομιακές σχέσεις που ανέπτυξε με τη Ρωσία και προσωπικά τον Βλαντιμίρ Πούτιν (φυσικά με το αζημίωτο…), διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην σύσφιξη των οικονομικών και ειδικότερα των ενεργειακών σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και το Βερολίνο.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Σρέντερ συγκαταλέγεται από το 2005 – λίγους μήνες, δηλαδή, αφότου εγκατέλειψε την καγκελαρία – στα κορυφαία στελέχη της ρωσικής Gazprom, ενώ είναι πρόεδρος του ΔΣ της Nord Stream, της κοινοπραξίας η οποία κατασκευάζει τον επίμαχο αγωγό, ο οποίος αποτελεί μήλον της έριδος ανάμεσα στη Γερμανία και τους συμμάχους της – τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και κάποιους εταίρους της στην ΕΕ.

Διαβάστε όλη την ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική συνέχεια στην πηγή>>