Κατεπείγουσα ερώτηση κατέθεσε η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τον Ύπατο εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της ΕΕ κ. Ζοζέπ Μπορέλ  για τη νέα τουρκική πρόκληση στα Ίμια.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Βόζεμπεργκ:

«Νέα τουρκική πρόκληση σημειώθηκε την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, όταν τουρκική ακταιωρός εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων έκανε επικίνδυνους ελιγμούς για να διώξει ελληνικά αλιευτικά και συγκρούστηκε με δύο ελληνικά σκάφη του Λιμενικού, τα οποία υπέστησαν σημαντικές υλικές ζημιές.

Η παράνομη παρεμπόδιση από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής στην άσκηση της αλιευτικής δραστηριότητας των Ελλήνων ψαράδων κοντά στις βραχονησίδες των Ιμίων -και όχι μόνο- αποτελεί καθημερινό φαινόμενο. Πολλάκις, Τούρκοι λιμενικοί έχουν απειλήσει με όπλα Έλληνες αλιείς ενώ έχουν προκαλέσει ζημιές στα δίχτυα και στον εξοπλισμό τους.

Η προκλητική στάση των Τούρκων στην περιοχή και η εν λόγω ενέργεια αποδεικνύει για ακόμη μία φορά την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, που σκόπιμα αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και δυναμιτίζει το κλίμα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επιλέγοντας την πολιτική της έντασης κατά παράβαση των σχέσεων καλής γειτονίας.

Δεδομένου ότι η Τουρκία το τελευταίο διάστημα αμφισβητεί με κάθε τρόπο το καθεστώς του Αιγαίου, θέτοντας σε δοκιμασία τις διεθνείς ισορροπίες αλλά και τη σταθερότητα στην ευαίσθητη αυτή περιοχή, τίθεται το ακόλουθο ερώτημα:

Πως αξιολογεί την τουρκική στάση, λαμβάνοντας υπόψη ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η ΕΕ προειδοποίησε την Άγκυρα για επιβολή σημαντικών κυρώσεων, που θα υλοποιηθούν ενόψει της επόμενης Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής τον ερχόμενο Μάρτιο;».

Πληροφορίες από: Capital

Δείτε το βίντεο: